Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz

Jak zrobić sok z aronii?

Sok z aronii warto przechowywać w domu przez cały rok. To sojusznik w walce z przeziębieniem, a także doskonały dodatek do zimowej herbaty lub lodów. Znaleźć można wiele ciekawych przepisów na sok z aronii w różnych odsłonach. W poniższym artykule przedstawiona zostanie charakterystyka aronii, a także najciekawsze propozycje na domowe soki z aronii.

Charakterystyka soku z aronii

Sok z aronii cechuje się przepiękną głęboką czerwienią. Owoce aronii są niezwykle bogate w związki rośliny i minerały. Mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie oraz funkcjonowanie naszego organizmu. Sok z aronii to doskonały sojusznik w walce z przeziębieniem oraz obniżonym samopoczuciem. Wspomaga także walkę z rakiem i miażdżycą. Zdrowotne właściwości tego soku znane były już przez nasze babcie i prababcie, które każdego roku przyrządzały domowe zapasy, dzięki którym okres jesieni i zimy był znacznie bardziej znośny. Co ciekawe, owoce aronii rosną w Polsce. Odpowiada im zarówno klimat, jak i temperatura. Nie są to owoce trudne w uprawie. Pochodząca z Ameryki Północnej aronia należy do rodziny, do której należy jarzębina. Sprowadzenie aronii do Polski zawdzięczamy rosyjskiemu sadownikowi Miczurinowi, który w trakcie swojego życia wyhodował wiele ciekawych odmian owoców i gatunków roślin.

Przepisy na sok z aronii

Tradycyjny sok z aronii

Składniki:

  • 1 kg owoców z aronii,
  • 0,5-1 kg cukru (w zależności od preferencji),
  • 500 ml wody,
  • garść liści aronii lub wiśni.

Sposób przygotowania:

  1. Przed przygotowaniem soku należy dokładnie umyć i oczyścić owoce aronii (mycie powinno odbywać się przed zdjęciem ogonków),
  2. Owoce aronii warto wcześniej przemrozić przez około 12 godzin dla lepszego smaku (opcjonalnie),
  3. Owoce aronii należy umieścić w garnku, dodać umyte liście aronii lub wiśni.
  4. Całość zalać 2 szklankami wody.
  5. Garnek przykryć za pomocą pokrywki.
  6. Ustawić średnią moc palnika i zagotować owoce wraz z wodą. Następnie moc palnika należy zmniejszyć do minimum i gotować całość przez 40 minut.
  7. Po tym czasie garnek z sokiem należy zdjąć z palnika i odczekać, aż sok lekko przestygnie (najlepiej pozostawić garnek na koło 10 godzin, aby aronie puściły jak najwięcej soku).
  8. Kiedy całość przestygnie, należy przelać sok, natomiast aronie przecedzić za pomocą sitka.
  9. Dokładnie je odcisnąć, aby wypłynęło z nich jak najwięcej soku.
  10. Do odcedzonego soku należy dodać 500-1000 g cukru, po czym wycisnąć sok z jednej cytryny.
  11. Należy uważać, aby nie wpadła żadna pestka.
  12. Garnek z sokiem należy umieścić na palniku o średniej mocy, ciągle mieszając, aż syrop będzie wrzał.
  13. Kiedy cukier się rozpuści, gorący sok należy nalać do słoików, dokładnie zakręcić, przetrzeć boki i ułożyć słoiki dnem do góry.

Sok z aronii bez cukru

Składniki:

  • 5 kg aronii,
  • 4 szklanki wody.

Sposób przygotowania:

  1. Owoce należy zmielić i przełożyć do emaliowanego garnka, po czym zalać wodą.
  2. Garnek, w którym znajduje się aronia umieścić w jeszcze większym garnku, przykryć i włączyć gaz.
  3. Kiedy temperatura znajdująca się w większym garnku osiągnie temperaturę 60 stopni C, należy ją podgrzewać jeszcze przez 60 minut na niewielkim gazie.
  4. Po tym czasie owoce należy przełożyć na sito i wycisnąć z nich cały rok (za pomocą sokowirówki na niskich obrotach).
  5. Sok z aronii należy podgrzać do 90 stopni C.
  6. Gorący sok przelać do słoików, wytrzeć brzegi i ułożyć zakręcone szczelnie słoiki dnem do góry.
  7. Sok pozostawić do ostygnięcia, a następnie przechowywać w lodówce.

Sok z aronii i pomarańczy

Składniki:

  • 2 kg aronii.
  • 2,5 l wody,
  • 1,5 kg cytryn,
  • 2 kg cukru,
  • 3 pomarańcze.

Sposób przygotowania:

  1. Aronię należy zamrozić kilka dni wcześniej, aby pozbyła się charakterystycznej goryczki.
  2. Po odmrożeniu aronię należy wsypać do garnka, zalać wodą gotować aż do wrzenia.
  3. Następnie gotować dalej przez 20 minut, po czym odstawić do ostygnięcia na kilka godzin.
  4. Aronię wraz z płynem należy przecedzić do osobnego garnka przez gazę, która jest nałożona na sito.
  5. Aronię po raz kolejny należy odcisnąć przez gazę.
  6. Z cytryn i pomarańczy należy odcisnąć sok i wlać go do aronii.
  7. Wsypać cukier i doprowadzić całość do wrzenia i rozpuszczenia cukru. Gotować 15 minut na małym ogniu.
  8. Po upływie 15 minut przelać sok do wyparzonych butelek lub słoików. Pasteryzować 15 minut.
  9. Słoiki umieścić dnem do góry.

Sok ten to doskonały pomysł na walkę z przeziębieniem. Zawarta w cytrynach i pomarańczy witamina C doskonale oczyszcza i wzmacnia organizm. Połączenie aronii z cytrusami to ciekawe połączenie, które doskonale nada się jako dodatek do zimowej herbaty czy deserów! Warto wypróbować to ciekawe połączenie, aby rozkoszować się smakiem!

Sok z aronii słynie ze swoich drogocennych właściwości. Przygotowanie soku z aronii to proces, który nie trwa długo, a efekty można konsumować przez całą zimę! To coś, co pokochają zarówno dorośli, jak i dzieci. Przygotowanie soku z aronii nie jest drogie, dlatego warto każdego roku przyrządzać świeże zapasy, które poddane powinny zostać procesom pasteryzacji. Zyskamy wówczas pewność, że sok będzie świeży i pyszny!

Wróć

Ziemniaki z grilla
Sałatka z ziemniaków
Zapiekanka z ziemniakami
Ziemniaki - właściwości odżywcze, kalorie, odmiany
Ziemniaki z grilla
Sałatka z ziemniaków
Zapiekanka z ziemniakami
Ziemniaki - właściwości odżywcze, kalorie, odmiany
Gazetka NETTO