Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz

Jak i ile gotować fasolkę szparagową?

Fasolka szparagowa to jedno z ulubionych warzyw Polaków. Wiele osób nie wyobraża sobie obiadu bez ugotowanej fasolki. Niektórym może się wydawać, że gotowanie fasolki szparagowej jest trudne - nic bardziej mylnego. Fasolka szparagowa na obiad to naprawdę rewelacyjny pomysł. W dzisiejszym krótkim artykule przedstawiamy kilka porad jak ugotować fasolkę szparagową w taki sposób, aby była zdrowa i nie traciła żadnych wartości odżywczych.

Gotowanie fasolki szparagowej

Warto wiedzieć, że czas gotowania fasolki szparagowej uzależniony jest w głównej mierze od jej gatunku oraz od tego czy jest młoda czy nieco starsza, bardziej wyrośnięta. Znacznie szybciej ugotuje się młoda fasolka. Oprócz tego szybciej gotuje się fasolka żółta od zielonej. Wiele osób w trakcie gotowania po prostu samodzielnie próbuje pojedyncze strączki, aby sprawdzić, czy są one już ugotowane. Wszyscy renomowani kucharze podkreślają, że właściwie ugotowana fasolka szparagowa jest krucha i miękka.

Ile gotować fasolkę szparagową?

Gotowanie fasolki szparagowej należy rozpocząć od jej dokładnego przygotowania. Najpierw oczyszczamy fasolkę z wszelkich zbędnych włókien, odcinamy końcówki oraz myjemy. Jeśli nasza fasolka ma duże strączki, warto przeciąć je na pół. Jak gotować fasolkę szparagową? Istnieją dwa popularne sposoby: można gotować ją albo tradycyjnie we wrzątku bądź na parze. To drugie rozwiązanie pozwala na zachowanie większej ilości wartości odżywczych tego cennego warzywa. Wiele osób podkreśla, że gotuje warzywa na parze, ponieważ są wtedy o wiele smaczniejsze.

Aby ugotować 1 kilogram fasolki szparagowej, będziemy potrzebowali 4 litry wody, 1 łyżeczkę soli oraz 1 łyżeczkę cukru. Wcześniej oczyszczone strączki wrzucamy do wrzącej wody. Czas gotowania fasoli szparagowej należy liczyć od momentu, w którym woda ponownie będzie zagotowana. Czas gotowania fasolki szparagowej w zależności od wybranej przez nas odmiany jest inny.

Żółta fasolka szparagowa musi być gotowana 5-15 minut, zaś zielona 15-20 minut. Podane przedziały czasowe dotyczą młodej fasolki szparagowej. W przypadku, gdy gotujemy starszą fasolkę, czas gotowania powinien być wydłużony. Co jakiś czas należy sprawdzać miękkość fasolki za pomocą widelca. Po ugotowaniu fasolkę trzeba odcedzić. Jeśli wybieramy gotowanie fasolki na parze, to na początek umieszczamy fasolkę w parowarze lub układamy na durszlaku, który potem kładziemy na garnku z wrzącą wodą. Gotowanie fasolki na parze powinno trwać około 10-20 minut w zależności od tego, czy jest młoda.

Wróć

Ziemniaki z grilla
Sałatka z ziemniaków
Zapiekanka z ziemniakami
Ziemniaki - właściwości odżywcze, kalorie, odmiany
Ziemniaki z grilla
Sałatka z ziemniaków
Zapiekanka z ziemniakami
Ziemniaki - właściwości odżywcze, kalorie, odmiany
Gazetka NETTO