Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz

Jak gotować bób żeby nie wzdymał?

Bób to pyszne i zdrowe warzywo strączkowe, które zawiera duże ilości wartościowym składników odżywczych, minerałów i witamin. Ma jedną, dość dużą wadę, tzn. ma silne działanie wzdymające i wiatropędne. Odpowiadają za to oligosacharydy, których nie trawią bakterie jelitowe. Z tego powodu wiele osób rezygnuje ze spożycia smacznych, zielonych nasion. Są jednak sposoby, które pozwalają delektować się pysznym smakiem bobu, nie narażając się na kłopotliwe i krępujące wzdęcia. Odpowiednie przygotowanie bobu pozwoli usunąć z niego nieprzyjemne właściwości.

Jak dobrze ugotować bób?

Bardzo ważne, aby kupić bób świeży, o jasnozielonych nasionach, bez plamek i przebarwień. Dobrej jakości bób powinien mieć neutralny zapach, nie należy przechować go długo w lodówce. Najlepiej smakuje ugotowany na świeżo, w dzień zakupu. Przed gotowaniem, bób należy wypłukać w zimnej wodzie, pozbyć się uszkodzonych nasion. Ból należy gotować nie dłużej niż 15-30 minut, jest gotowy do spożycia, gdy skórka zrobi się pomarszczona. Do wody, w której gotowany jest 1 kg, bobu należy wsypać płaską łyżeczkę cukru, a pod koniec gotowania dodać łyżeczką soli. To klasyczny sposób gotowania bobu. Można go również gotować na parze. Warto też poznać inne metody, które spowodują, że bób nie będzie wzdymał.

Jak ugotować bób, żeby nie wzdymał?

Jest kilka sposobów, aby jedzenie bobu nie powodowało dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Warto je wypróbować i sprawdzić, który jest najbardziej skuteczny.

  • dodanie do garnka z gotującym się bobem kminku - kmin doskonale łagodzi zaburzenia trawienia, stymuluje wydzielanie enzymów przez trzustkę, ugotowany w nim bób jest lekkostrawny i łagodny dla żołądka,
  • dodanie świeżego kopru - dzięki temu bób będzie miał przyjemny aromat, a nieprzyjemne dolegliwości nie powinny wystąpić,
  • moczenie - to kolejny sposób, który pozwoli zjadać pyszne, zielone nasiona. Przed gotowaniem ból trzeba zalać gorącą wodą i odstawić na 1-2 godziny. Po tym czasie można go ugotować. Należy pamiętać, aby sól dodać pod koniec gotowania.
  • zrezygnować z jedzenia skórek - osoby o bardzo wrażliwych żołądkach powinny zrezygnować z jedzenia skórek. Są najbardziej wartościowe i smaczne, ale są jednocześnie ciężkostrawne. Należy nie przesadzać z ilością zjadanego bobu. Maksymalna dzienna porcja to jedna szklanka.

Bób jest zdrowy, dlatego nie warto rezygnować z jego jedzenia. Sezon na bób trwa krótko, od czerwca do sierpnia, warto nacieszyć się jego smakiem. Na szczęście, są sposoby na przygotowanie bobu, które pozwolą usunąć lub znacznie zminimalizować ryzyko wystąpienia dolegliwości żołądkowych.

Wróć

Ziemniaki z grilla
Sałatka z ziemniaków
Zapiekanka z ziemniakami
Ziemniaki - właściwości odżywcze, kalorie, odmiany
Ziemniaki z grilla
Sałatka z ziemniaków
Zapiekanka z ziemniakami
Ziemniaki - właściwości odżywcze, kalorie, odmiany
Gazetka NETTO