Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz

Iron egg

Mistrzowskie przepisy
Mateusza Zielonki!

Ilość porcji: 3 porcje

SKŁADNIKI

  • pieczywo
  • 1 cebula
  • 6 jajek
  • 2 pomidory
  • ser mozzarella
  • ser cheddar
  • sól
  • pieprz
  • świeży rozmaryn
  • tymianek
  • masło (do podsmażenia)
  • oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE

Na patelni rozgrzej masło i zacznij smażyć na wolnym ogniu posoloną cebulę pokrojoną w piórka wraz z rozmarynem i tymiankiem. Gdy cebula będzie dość miękka, dodaj łyżkę oliwy, zamieszaj i zdejmij cebulę z patelni, pozostawiając na patelni maksymalną ilość tłuszczu. Pokrój pomidory na centymetrowe plastry, lekko posól i smaż na tłuszczu po cebuli z każdej strony, do momentu kiedy łatwo będzie można widelcem ściągnąć z nich skórkę. Zdejmij pomidory z patelni i włóż na nią bułkę pokrojoną na kromki o grubości 1,5 cm – powinny zajmować całą powierzchnię patelni. Podsmaż pieczywo z każdej strony i zmniejsz maksymalnie ogień. Na rumiane pieczywo wyłóż cebulę i pomidory aby równomiernie przykryły bułkę. Ser cheddar zetrzyj na grubej tarce i rozłóż w kilku miejscach pomiędzy pomidorami, cebulą a bułką. Następnie rozbij jajka tak jak na sadzone i rozłóż w kilku miejscach porwaną mozzarellę. Posyp całość solą, pieprzem i przykryj przykrywką. Na najmniejszym, możliwy do uzyskania na Twojej kuchence, ogniu piecz aż białko się zetnie a żółtka pozostaną płynne.

*przepis jest bezmięsny, ale doskonale też odnajdzie się tu dobrej jakości kiełbasa, którą można podsmażyć w pierwszej kolejności, a dopiero później cebulę i pomidory.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO