Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz

Jajka faszerowane – proste przepisy na jajka faszerowane pieczarkami, wędzonym łososiem i awokado

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, a gospodynie domowe zastanawiają się jak najlepiej ugościć najbliższych podczas tego ważnego święta. Jest to czas zakupów, planowania, przygotowywania się do wielkiego rodzinnego święta. Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć barszczu białego, tradycyjnego żurku, pasztetu czy jaj w najróżniejszej postaci. Świąteczny posiłek tradycyjnie uświetni biała kiełbasa, już nie tylko ta parzona, ale i pieczona na różne sposoby. Najlepsza jest kiełbasa domowej produkcji ale i w sklepach znajdziemy równie smaczny i wartościowy produkt. Oto niektóre z przepisów, które warto wykorzystać:

Domowa biała kiełbasa

Czas przygotowania: około 3 godzin
Ilość otrzymanego produktu: około 5 kilogramów

Składniki:

  • 1,5 kilograma karkówki
  • 1,5 kilograma łopatki
  • 2 kg boczku
  • 5 łyżek soli
  • 6 łyżek majeranku
  • główka czosnku
  • 4 łyżki pieprzu
  • 1 łyżka rozmarynu
  • 1,5 litra bardzo zimniej wody

Sposób przygotowania domowej białej kiełbasy

  1. Mięso kroimy w grubą kostkę a następnie mielimy przez maszynkę. Pamiętamy, aby mięso nie było zbyt suche ponieważ kiełbasa będzie niesmaczna.
  2. Przygotowujemy naturalne jelita, mocząc je około 2 godzin w wodzie.
  3. Dodajmy przyprawy i posiekany drobno czosnek.
  4. Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy mięso około 20 minut aż do otrzymania spójnej i zwartej masy.
  5. Przy pomocy maszynki i nasadki masarskiej przygotowaną masą napełniamy jelita naturalne, skręcając kiełbaski.

Kiełbasę białą możemy przygotować z wyprzedzeniem i zamrozić lub sparzyć i zjeść na bieżąco.

Tradycyjna kiełbasa biała parzona

Czas przygotowania: około 30 minut
Ilość porcji: 3-4

Składniki:

  • 1 kilogram białej kiełbasy
  • 0,5 litra wody
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ziarna jałowca
  • 5-6 ziarenek pieprzu
  • 3 ząbki czosnku
  • sól

Sposób przygotowania parzonej białej kiełbasy

  1. Wodę z przyprawami należy zagotować.
  2. Do garnka wkładamy kiełbasę i podczas parzenia utrzymujemy temperaturę około 70-80 stopni.
  3. Kiełbasę parzymy około 30 minut. Po upływie czasu sprawdzamy widelcem, czy kiełbasa nie jest surowa. Jeśli woda wyciekająca z kiełbasy jest biała, danie jest gotowe.

Kiełbasy białej absolutnie nie wolno gotować. Ugotowana staje się sucha i niesmaczna. Tylko parzona jest smaczna i soczysta. Kiełbasę podajemy według upodobań, najlepiej smakuje z dobrym chrzanem.

Biała kiełbasa zapiekana w piekarniku

Czas przygotowania: 60 minut
Ilość porcji: 4

Składniki:

  • 1 kilogram białej kiełbasy
  • 4 cebule
  • 3 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • majeranek

Sposób przygotowania białej kiełbasy w piekarniku

  1. Cebulę kroimy w piórka, czosnek drobno siekamy. Dodajemy przyprawy i podsmażamy na odrobinie oleju aż cebula się zeszkli. Zdejmujemy z ognia.
  2. Białą kiełbasę układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.
  3. Na wierzchu układamy podsmażona cebulę z czosnkiem, ewentualnie posypujemy dodatkowo majerankiem.
  4. Pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut. Przez pierwsze 30 minut pieczemy pod przykryciem, następnie naczynie odkrywamy i pozwalamy kiełbasie przyrumienić się.

Zapiekana biała kiełbasa wyśmienicie smakuje z chrzanem, sosem chrzanowym lub czosnkowym. Przygotowując danie możemy dodać do pieczenia swoje ulubione składniki. Może to być podsmażona papryka lub por, pieczarki lub jabłka, stary żółty ser.

Biała kiełbasa smażona

Czas przygotowania: 60 minut
Ilość porcji: 4

Składniki:

  • 1 kilogram białej kiełbasy
  • 4 cebule
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania smażonej białej kiełbasy

  1. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na patelni aż się zeszkli.
  2. Dodajemy sól, pieprz, ewentualnie majeranek.
  3. Wykładamy kiełbasę białą.
  4. Smażymy z dwóch stron około 30 minut pilnując, aby warzywa i kiełbasa nie przypaliły się.
  5. Podajemy na gorąco z chlebem, sosem chrzanowym lub chrzanem.

Biała kiełbasa smażona to pomysł nie tylko na wielkanocny posiłek. To proste i niewymagające danie może zastąpić codzienny obiad lub kolację.

Idealnie przyrządzona biała kiełbasa może być urozmaiceniem naszego jadłospisu nie tylko od święta. Przygotowana zgodnie z podstawowymi zasadami stanowi pyszny i nietuzinkowy posiłek dla całej rodziny.

Wróć

Ciekawe pomysły na dania z kiełbasą
proste przepisy na jajka faszerowane pieczarkami, wędzonym łososiem i awokado
Pyszne soki i ich właściwości
Który pieprz do czego?
Ciekawe pomysły na dania z kiełbasą
Jajka faszerowane
Pyszne soki i ich właściwości
Poznaj rodzaje pieprzu
Gazetka NETTO