Parówki – dla jednych ulubiona potrawa „na szybko”, dla drugich produkt całkowicie niejadalny. Co by o nich nie mówić, parówki świetnie sprawdzają się jako koło ratunkowe w chwili głodu, gdyż można je jeść na zimno. Polane keczupem i zagryzione chlebem niejednego uratowały od śmierci głodowej. My proponujemy nieco inne spojrzenie na parówki. Zobaczcie, ile można z nich wyczarować.
Składniki:
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na dowolnym tłuszczu, aż się zeszkli. Parówki kroimy w ukośne plasterki i dorzucamy do cebuli. Dusimy 10 minut na wolnym ogniu. Dodajemy odcedzoną fasolę i dusimy jeszcze kilka minut. Doprawiamy do smaku solą i przyprawą meksykańską.
Tak przygotowane parówki można zjeść z chlebem lub ziemniakami. Wybornie smakuje z nimi zimne piwo. Zamiast przyprawy meksykańskiej można użyć sosu czosnkowego lub tatarskiego.
Składniki:
Oryginalność tej sałatki polega przede wszystkim na kształcie poszczególnych składników. Ser trzemy na tarce o najgrubszych oczkach. Cebulę kroimy na krążki, następnie każdy krążek przecinamy na pół i rozdzielamy poszczególne warstwy cebuli. Parówki kroimy na cienkie paski, grubością przypominające ugotowane spaghetti. Wszystkie składniki mieszamy w salaterce. Polewamy francuską musztardą i gotowe.
Sałatka świetnie sprawdzi się jako lunch w czasie pracy lub wczesna kolacja.
Składniki:
Ciasto francuskie kroimy na paski o długości nieco przekraczającej długość parówki i szerokości ok. 4 cm. Na środek każdego paska ciasta kładziemy parówkę, wzdłuż której układamy cienkie plasterki sera pleśniowego. Całość zawijamy ciastem, pamiętając o sklejeniu końcówek, tak, by ser nie wypłynął. Wierzch ciasta smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Parówki w cieście francuskim świetnie sprawdzą się jako danie śniadaniowe. Opcjonalnie z sera pleśniowego można zrezygnować.
Składniki:
Grzyby myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni, wrzucamy grzyby, solimy, dusimy pod przykryciem do miękkości. Parówki kroimy w kostkę i dodajemy do grzybów. Jajka rozbijamy do miseczki, mieszamy i solimy. Wylewamy jajka na uduszone grzyby z parówkami i smażymy do osiągnięcia ulubionej konsystencji jajecznicy.
Świeże grzyby można zebrać lub kupić tylko przez krótki czas. Poza sezonem grzybowym można użyć pieczarek. Jajecznicę podajemy z pieczywem.
Składniki:
Parówki kroimy wzdłuż na połówki. Mąkę, jajko, mleko i sól miksujemy na ciasto naleśnikowe. Powinno wyjść ciut bardziej gęste niż do tradycyjnych naleśników. Na rozgrzaną patelnię wlewamy niewielką ilość oleju. Zanurzamy parówki w cieście, smażymy z obu stron na złoty kolor.
Tak przygotowane parówki w cieście naleśnikowym można podać z keczupem, musztardą lub dowolnym sosem.
Składniki:
Ziemniaki i cebulę trzemy na tarce na miazgę. Parówki kroimy w cienkie plasterki. Mieszamy razem cebulę, ziemniaki i parówki. Dorzucamy 1 szklankę mąki i mieszamy. Jeśli masa jest rzadka, dorzucamy drugą szklankę. Ciasto powinno wyjść bardzo gęste. Na koniec wbijamy dwa jajka i mieszamy. Solimy do smaku. Smażmy grube placki na głębokim oleju.
Tak przygotowane placki świetnie sprawdzą się zarówno na obiad, jak i na kolację.
Kojarzone są przede wszystkim z fast foodami, gdzie podawane są z prażoną cebulą, surówką z kiszonej kapusty i pikantnym sosem. Bułka nie zawsze jest świeża, a parówka odpowiednio ciepła. Ze świecą szukać miejsc, gdzie można kupić naprawdę dobrego hot doga. Lepiej zrobić go w domu.
Składniki:
Parówki i bułki grillujemy, bułki wcześniej nacinamy wzdłuż. Gorącą bułkę wykładamy sałatą, wkładamy parówkę i okładamy wierzch pokrojonymi ogórkami, pomidorami i cebulą. Polewamy sosem.
Powyższy przepis na parówki to tylko propozycja. Hot dog domowy może przybrać praktycznie dowolną formę. Zamiast świeżych warzyw można użyć gotowej surówki, można postawić na kapustę kiszoną i ogórek konserwowy. Jeśli nie używamy świeżych warzyw, trzeba pamiętać o odsączeniu surówki bądź kapusty kiszonej.
Ciasto drożdżowe kojarzy się głównie z babką wielkanocną. Jednak wystarczy lekko zmodyfikować przepis, by nadawało się także do potraw niesłodkich, na przykład właśnie do zapiekania w nim parówek.
Składniki:
Do miseczki wrzucamy 2 łyżki mąki, 2 łyżki ciepłej wody, pokruszone drożdże i szczyptę cukru. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do większego naczynia wsypujemy resztę mąki, wodę i olej. Mieszamy i dodajemy wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy wszystko na gładką, plastyczną masę. Konsystencją powinna przypominać miękką plastelinę i odchodzić od ręki. Jeśli potrzeba dosypujemy mąki. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na minimum godzinę.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 równych kawałków, każdy kawałek wałkujemy. Reszta zależy od naszej inwencji i zdolności manualnych. W najprostszej wersji owijamy parówkę plackiem drożdżowym. Można także pociąć placki na paseczki, owinąć spiralnie parówkę lub zapleść na parówce warkocz. Układamy w brytfance lub naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem. Wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Upieczone ciasto powinno mieć złoty kolor.
Składniki:
Pora i parówki siekamy na drobne krążki, wrzucamy na gotujący rosół i gotujemy na wolnym ogniu około pół godziny. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawą meksykańską. Jeśli lubimy bardzo ostre potrawy, można dodać ostrej papryki. Dodajemy kaszę jaglaną i gotujemy jeszcze dwadzieścia minut. Na koniec przyprawiamy zupę koncentratem pomidorowym.
Tak przygotowana zupa świetnie smakuje z tartym żółtym serem.
Składniki:
Wykonanie pasty jest niezwykle proste. Wszystkie składniki oprócz musztardy kroimy bardzo drobno lub blendujemy. Doprawiamy do smaku musztardą. Gotowe.
Muffinki znane są wszystkim jako słodkie, nadziewane babeczki. My proponujemy nieco inną ich wersję.
Składniki:
Masło topimy w rondelku i czekamy, aż przestygnie. Przygotowujemy dwa naczynia. Do pierwszego wrzucamy wszystkie składniki suche (mąka, proszek do pieczenia, sól), do drugiego mokre (jajka, mleko, masło). Mieszamy składniki w każdym naczyniu osobno, na koniec wsypujemy suche do mokrych i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Parówki kroimy w cienkie plasterki lub kostkę, dorzucamy do ciasta.
Przygotowujemy blachę do pieczenia muffinek, w otwory wkładamy papierowe foremki. Każdą wypełniamy ciastem do 2/3 wysokości. Pieczemy ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy upieczone.
Parówki można także przekroić na pół i każdą połówkę wstawić pionowo w muffinkę. Tak przygotowane parówki będą się dobrze czuły w towarzystwie papryki, sera żółtego, ogórków konserwowych lub cebuli.
Chociaż parówki kojarzą się z potrawą mięsną, wszystkie wyżej wymienione przepisy na parówki można wypraktykować także z parówkami sojowymi. W ten sposób stworzymy oryginalne dania wegetariańskie.
CZYTAJ TEŻ Jaką szynkę podać na zimnej płycie?