Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz

Ciasta na Boże Narodzenie. 3 proste przepisy na pyszne ciasta bożonarodzeniowe

Święta Bożego Narodzenia to czas niezwykły, spędzany w rodzinnym gronie, podczas którego nie powinno zabraknąć śmiechu, ciepła, prezentów i... pysznych ciast! Świąteczne wypieki są ukoronowaniem wigilijnego stołu i z pewnością każdy z nas potrafi wymienić kilka ciast, które jeszcze z dzieciństwa nieodłącznie kojarzą mu się z Bożym Narodzeniem.

Najlepsze przepisy na ciasta bożonarodzeniowe to takie, które są proste, szybkie, a jednocześnie wyborne w smaku. Poniżej znajdują się trzy sprawdzone przepisy na ciasta na Boże Narodzenie, które wywołają uśmiech na twarzach biesiadników! Jednocześnie tradycyjne, ale i z nowoczesnym, oryginalnym sznytem, jaki sprawia, że wypieki będą nie tylko pyszne, ale i nietuzinkowe.

Piernik ekspresowy z powidłami

Piernik to ciasto, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Poniższy przepis jest idealny dla zabieganych i zapracowanych, ponieważ nie wymaga wiele czasu, a ciasto nie musi leżakować. Ten szybki piernik można podać tuż po upieczeniu i wystygnięciu. Jest pachnący, miękki, aromatyczny i bardzo smaczny - idealny!

Trudność przygotowania: umiarkowana

Ilość porcji: 2 średnie keksówki o wymiarach 14x26 cm

Typ potrawy: deser

Składniki:

  • miód - 1 szklanka (250 ml)
  • cukier - od 3/4 do 1 szklanki (200-250 ml)
  • mleko - 1 szklanka (250 ml)
  • mąka pszenna tortowa - 3 szklanki
  • jajka - 4 sztuki (oddzielić białka i żółtka)
  • masło - 100 g (pół kostki)
  • przyprawa korzenna do piernika - 30 g
  • cynamon - 2 małe łyżeczki
  • soda oczyszczona - 1 łyżka stołowa
  • karmel lub masa krówkowa - 1 łyżka stołowa
  • kakao - 1 łyżka stołowa
  • bakalie (rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa) - pół szklanki

Do przełożenia - najlepiej użyć powideł owocowych (śliwkowych lub innych ulubionych) lub masy marcepanowej.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę pszenną wymieszać z sodą oczyszczoną i odłożyć.
  2. Zagotować razem: karmel, cynamon, przyprawę korzenną do piernika, masło i miód - do czasu, aż wszystkie składniki się rozpuszczą, po czym odstawić do ostygnięcia.
  3. Do powstałej masy dodać kolejno: cukier, mleko, kakao, żółtka jaj, mąkę połączoną z sodą. Składniki dodawać po kolei, czekając, aż każdy z nich się dokładnie wymiesza.
  4. Białka jaj ubić na sztywną pianę, po czym ostrożnie połączyć z masą piernikową.
  5. Dodać ulubione bakalie i wymieszać.
  6. Masę przelać do dwóch średnich (14x26cm) form na keks lub jednej dużej - formę należy wcześniej wysmarować masłem i obsypać cienką warstwą mąki.
  7. Czas pieczenia: 1 godzina w temperaturze 170ºC. Gotowość ciasta można sprawdzić, wtykając w nie drewniany patyczek. Jeśli po wyjęciu będzie suchy - ciasto jest gotowe!
  8. Kiedy ciasto będzie gotowe, należy wyjąć je z piekarnika i zostawić do ostygnięcia.
  9. Ciasto piernikowe można przełożyć na koniec powidłami albo masą marcepanową.

Korzenna kostka z powidłami - proste ciasto bez pieczenia!

Przygotowanie do Wigilii wrze, piekarnik zajęty innymi potrawami, a brakuje jeszcze ciasta? Nic nie szkodzi, poniżej prezentujemy przepis na pyszne szybkie bożonarodzeniowe ciasto bez pieczenia! Za "blaty" w cieście służą herbatniki korzenne, a pomiędzy nimi znajduje się aromatyczny krem ze wszystkimi składnikami, które kojarzą się z okresem świąt: cynamonem, powidłami śliwkowymi i likierem migdałowym. Ciasto należy jednak przygotować dzień przed Wigilią, aby warstwa herbatnikowa zdążyła zmięknąć!

Trudność przygotowania: bardzo łatwe

Ilość porcji: forma o wymiarach 23x34 cm

Typ potrawy: deser

Składniki:

  • 1200 g herbatników korzennych
  • schłodzona śmietana kremówka 36% - 1000 ml
  • schłodzona gęsta kwaśna śmietana 18% - 300 g
  • cukier puder - 1 szklanka (250 ml)
  • cukier waniliowy lub aromat waniliowy - 1 opakowanie (16 g)
  • cynamon - 2 małe łyżeczki
  • schłodzony likier Amaretto - 50 ml
  • powidła śliwkowe - około 600 g (dwa słoiczki)

Sposób przygotowania:

  1. Formę o wymiarach około 23x34 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Zmiksować śmietanę kremówkę, kwaśną śmietanę, cukier puder, cukier/aromat waniliowy aż do uformowania gęstego kremu.
  3. Do powstałego kremu dodać cynamon, likier i miksować dalej do połączenia się składników.
  4. Krem należy podzielić dokładnie na pięć części.
  5. W formie na ciasto układać kolejno na zmianę: warstwę pierników korzennych i warstwę kremu (powstanie 5 warstw, z kremem na wierzchu). Drugą i czwartą warstwę pierników posmarować wcześniej powidłami, a dopiero później położyć na nią krem.
  6. Ciasto powinno poleżeć całą noc w lodówce, by warstwa herbatnikowa zmiękła.
  7. Ciasto udekorować posypując cynamonem lub ozdabiając w inny, dowolny sposób.

Tradycyjny makowiec zawijany

Makowiec to kolejne tradycyjne ciasto na Boże Narodzenie. Prezentujemy prosty doskonały przepis, który zawsze się udaje! Makowo-bakaliowe nadzienie jest wilgotne, ciasto miękkie, a wypiek zachowuje świeżość na długo.

Trudność przygotowania: umiarkowana

Ilość porcji: 3 makowce długości około 30 cm

Typ potrawy: deser

Składniki na ciasto drożdżowe (na 3 makowce):

  • mąka pszenna tortowa - 3 szklanki
  • mleko (w temp. pokojowej) - 180 ml
  • masło - 150 g
  • sześć żółtek
  • drożdże: 21 g suchych
  • cukier - 6 łyżek stołowych
  • pół łyżeczki soli
  • 1,5 łyżki stołowej dowolnego alkoholu (np. wódka, rum, likier migdałowy)
  • aromat waniliowy

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszać z drożdżami suchymi.
  2. Masło rozpuścić i ostudzić.
  3. Do mąki wsypać pozostałe składniki, wyrabiając je na ciasto - na sam koniec dodać rozpuszczone, ostudzone masło.
  4. Uformować z ciasta kulę, po czym ułożyć je w dużym naczyniu i przykryć ręcznikiem, a następnie umieścić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po jednej lub półtorej godzinie podwoi ono objętość.

Masa makowa - składniki

  • mak - pół kilograma
  • jasny brązowy cukier - 170 g
  • rodzynki - 100 g
  • posiekane orzechy włoskie - 50 g
  • miód - 3 łyżki
  • aromat migdałowy - 2 łyżeczki
  • cynamon - 2 łyżeczki
  • masło - 1 łyżka stołowa
  • kandyzowana skórka pomarańczowa - pół szklanki
  • 6 białek

Sposób przygotowania:

  1. Mak zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy, by wystygł, po czym dokładnie odsączamy wodę i dwukrotnie mielimy na drobno. (Można też kupić gotowy już, zmielony mak.)
  2. Dodajemy pozostałe składniki, a na sam koniec ostrożnie mieszamy z białkami jajek (ubitymi wcześniej na sztywną masę)

Wykonanie makowca:

  1. Ciasto drożdżowe dzielimy na trzy równe części, po czym rozwałkowujemy na prostokąty, na grubość około 3 mm.
  2. Na ciasto nakładamy masę makową tak, aby od brzegu zostały 2 cm wolne.
  3. Zwijamy jak na roladę, końce ciasta podwijając pod spód. Jeśli masa jest zbyt lepka, posypujemy ją delikatnie mąką.
  4. Można odłożyć je jeszcze na kwadrans w ciepłe miejsce do większego wyrośnięcia.
  5. Makowce układamy na papierze do pieczenia, posmarowanym wcześniej olejem - zawijamy je dwa razy, zostawiając mniej więcej 1 centymetr luzu między makowcem a papierem.
  6. Makowce układamy na blasze do pieczenia, w dużych odstępach od siebie.
  7. Pieczemy przez 30-40 minut w 190 stopniach, aż ciasto przybierze złotobrązowy kolor.
  8. Po wyjęciu makowce należy przestudzić.
  9. Dekoracja ciasta świątecznego, jakim jest makowiec, jest bardzo prosta - najlepiej polać go lukrem oraz posypać makiem i kandyzowaną skórką pomarańczową.

Tak przygotowany makowiec zachowuje świeżość przez wiele dni - najlepiej upiec go dwa dni przed Wigilią i przełożyć w chłodne miejsce, ale równie pyszny jest świeżo upieczony.

Sposobów na osłodzenie magicznych świątecznych dni jest bardzo wiele, ale pyszne bożonarodzeniowe ciasta należą do tych najprzyjemniejszych. Wieczór spędzony przy choince, śnieg padający za oknem i zapach domowych wypieków to te elementy, które sprawiają, że tak niecierpliwie czekamy na każde kolejne Boże Narodzenie. Na jakie przysmaki zdecydujesz się w tym roku? Wybór należy tylko do ciebie!

Wróć

Przepisy na schab pieczony w rękawie
Trzy przepisy na żurek na zakwasie, żurek bez zakwasu i żurek na zakwasie żytnim
Przepisy na tradycyjny pasztet i pasztet z jajkiem
Przepisy na barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami i kiełbasą
Przepisy na schab pieczony w rękawie
Wielkanocny żurek
Pasztet wielkanocny
Przepisy na barszcz biały
Gazetka NETTO