Babka piaskowa – przepisy na cytrynową i dwukolorową wielkanocną babkę piaskową

Wiele osób nie wyobraża sobie świat Wielkanocnych bez babki piaskowej. Lekka, wilgotna, rozpływająca się w ustach babka piaskowa, świetnie odnajdzie się w towarzystwie kawy lub herbaty. Aby wypiek był wyśmienity potrzeba trochę cierpliwości, ale babka jest ciastem niezwykle prostym i łatwym, nawet dla początkujących. Jest smaczną ozdobą stołu wielkanocnego, zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Możemy zdecydować się na puszystą mocno cytrynową wersję albo dwukolorową z dodatkiem kakao. Co zrobić by wyszła nam idealnie?

Cytrynowa babka piaskowa

Składniki:

  • 4 duże jaja
  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g cukru
  • 160 gram mąki pszennej tortowej
  • 90 gram mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki z cytryny
  • sok z pół cytryny i 1 mandarynki

Z wymienionych składników otrzymamy 6 porcji babki piaskowe. Czas wykonania to 40-45 minut.

Sposób przygotowania cytrynowej babki piaskowej

  1. Pierwszym krokiem jest dobranie odpowiedniej formy do pieczenia babki piaskowej. Posiada ona charakterystyczny kształt, najczęściej z tuleją, może być silikonowa lub tradycyjna. Formę musimy dokładnie posmarować masłem lub margaryną i delikatnie oprószyć bułką tartą lub mąką migdałową.
  2. Aby masa nie uległa zwarzeniu, musimy zadbać, aby wszystkie produkty miały temperaturę pokojową. Masło roztapiamy i dodajemy skórkę z cytryny oraz sok z połowy cytryny i mandarynki, a następnie czekamy aż przestygnie.
  3. Mąkę przesiewamy w specjalnym przesiewaczu do mąki oraz mieszamy z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną.
  4. W oddzielnej misce łączymy jaja z cukrem. Zanim dodamy jajka, dobrze jest je delikatnie rozbić. Bardzo ważne jest, aby składniki były zmiksowane bardzo dokładnie, musimy otrzymać gładką, jednolitą masę. Odpowiednio długi czas miksowania sprawi, że ciasto będzie napowietrzone.
  5. Następnie jest czas, aby połączyć mąkę wraz z masą powstałą z cukru oraz tłuszcz. Składniki na początku mieszamy delikatnie łopatką a później mikserem na niskich obrotach.
  6. Masę wlewamy do przygotowanej formy i wstawiamy do pieca. Ustawiamy piekarnik na temperaturę 170 stopni, którą później zmniejszamy do 160. Ciasto trzymamy w piekarniku około 40 minut. Po tym czasie możemy lekko uchylić drzwi piekarnika i drewnianym patyczkiem sprawdzić, czy ciasto jest gotowe. W zależności od modelu naszego piekarnika oraz dobranej formy, ciasto możemy piec maksymalnie do 50-60 minut.

Ciasto jest wyśmienite również następnego dnia. Możemy posypać je z góry cukrem pudrem albo polać lukrem cytrynowym lub polewą owocową.

Dwukolorowa babka piaskowa

Składniki:

  • 150 gram masła
  • 150 gram drobnego cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 160 gram mąki pszennej
  • 4 jaja
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 80 gram mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Jest to porcja dla 6 osób a wykonanie ciasta zajmuje około 50 minut.

Sposób przygotowania dwukolorowej babki piaskowej

  1. Wszystkie składniki, szczególnie jaja i masło musimy wyjąć kilka godzin wcześniej z lodówki, aby miały temperaturę pokojową. Masło roztapiamy w rondelku na małym ogniu i zostawiamy do wystudzenia.
  2. Ważną rolę odgrywa tutaj odpowiednie połączenie składników. Zaczynamy od utarcia ostudzonego już tłuszczu z cukrem.
  3. Następnie dodajemy pojedynczo roztrzepane jaja jedno po drugim, cały czas mieszając masę.
  4. Suche składniki, czyli mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia mieszamy oddzielnie. Na tym etapie jeszcze nie dodajemy kakao.
  5. Łączymy wszystkie składniki, mąkę, masło utarte z cukrem i jajkami oraz miksujemy, aby powstała gładka masa. Na tym etapie potrzebujemy cierpliwości, aby składniki były idealnie wymieszane i aby nie było wyczuwalnych żadnych grudek. Masa powinna przypominać gładki i aksamitny budyń.
  6. Kolejnym krokiem jest podzielenie masy na pół. Do jeden części dodajemy kakao i dokładnie miksujemy. Masę do foremki wlewamy dużą łyżką na przemian- jedna łyżka ciemnej, następnie jedna białej masy.
  7. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około 45 minut. W trakcie pieczenia nie możemy otwierać piekarnika, ponieważ babka jest wrażliwa na zmiany temperatur i łatwo może nam opaść, tworząc zakalec. Gdy zauważymy, że góra ciasta się spieka możemy położyć na niej papier do pieczenia, aby zabezpieczyć przed przypaleniem i pęknięciem ciasta.

Lekko przestudzoną babkę wyjmujemy z foremki, a następnie posypujemy cukrem pudrem lub wcześniej przygotowaną polewą czekoladową.

Wróć

Buraki w diecie człowieka
Jak zasadzić i wyhodować awokado z pestki?
Sprawdzone pomysły na boczek
Migdały - właściwości i wartości odżywcze
Buraki w diecie człowieka
Jak zasadzić i wyhodować awokado z pestki?
Sprawdzone pomysły na boczek
Migdały - właściwości i wartości odżywcze
Gazetka NETTO