Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz

Babka cytrynowa. 2 proste przepisy na wilgotną babkę cytrynową

Wyjątkowo słodka i delikatna babka wilgotna cytrynowa z wyrazistym smakiem migdałów.  Siostrzany przepis babki z orzechami laskowymi. W odmienionej wersji prezentuje się niczym bryła złota za sprawą dodatku cytryny i białej czekolady. Podprażone migdały powodują, że szybka babka cytrynowa wygląda jakby była delikatnie otulona płatkami śniegu. Jest więc idealnym wyborem na świąteczny wypiek.

Poziom trudności: łatwy

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:

  • 100g masła
  • 4 jaja
  • 130 g cukru
  • 70 g mąki pszennej
  • 1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g zmielonych migdałów
  • 120 g białej czekolady
  • Sok z jednaj cytryny i skórka otarta z cytryny
  • Prażone płatki migdałowe do posypania

Sposób wykonania:

  1. Roztopić masło, dodać czekoladę i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji, przestudzić.
  2. Za pomocą miksera ubić jajka z cukrem na puszystą pianę, a następnie dodać ostudzoną masę z czekolady i masła, oraz sok z cytryny i otartą skórkę.
  3. Dodać przesianą mąkę oraz pozostałe składniki, a następnie delikatnie wymieszać.
  4. Piec w formie na keks ok. 40 minut a następnie wyjąć z piekarnika i ostudzić.
  5. Pyszna babka cytrynowa musi na koniec zostać polana roztopioną białą czekoladą i posypana prażonymi migdałami.

Dodatkowo

Babka cytrynowa przepis, której mamy powyżej jest najpyszniejszą jej wersją. Powinna zagościć na stołach w każdym domu, nie tylko w okresie świątecznym. Jeśli jednak z pewnych względów nie spożywamy mąki to możemy zastąpić ją zmielonymi migdałami. Wówczas będzie to pyszna babka cytrynowa bezglutenowa. Smacznego!

Prosta babka cytrynowa dla początkujących

Bardzo znany staropolski przepis taki jak babka cytrynowa z olejem powinien na stałe zamieścić w każdym domu, jako ciekawe danie na podwieczorek. Bardzo znany przepis z cukrem pudrem dodatkiem kakao zachwyci wszystkich zwolenników tego rodzaju wypieków. Szczególnie cieszy się uznaniem najmłodszych łasuchów.

Poziom trudności: łatwy

Czas przygotowania: 50 minut

Lista składników:

  • 4 jajka
  • 150 g cukru
  • 150 g mąki
  • ¾ szklanki oleju
  • Sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 30 g kakao

Sposób wykonania:

  1. Ubić jaja z cukrem na jasną i bardzo puszystą masę, a następnie dodać powoli olej i sok z cytryny.
  2. Dodać następnie pozostałe składniki, które najpierw trzeba wymieszać ze sobą w osobnej misce. Wszystko razem wymieszać tylko do połączenia składników
  3. Piec w temperaturze 175 stopni przez 45 minut
  4. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.

Dodatkowo:

Jeśli jednak rodzina nie przepada za kakao, to można pominąć dodanie tego składnika i zastąpić go taką samą ilością mąki. Otrzymana wówczas klasyczna babka cytrynowa na oleju będzie również pyszną niespodzianką dla naszej rodziny podczas świątecznego ucztowania przy stole.

Wróć

przepisy na cytrynową i dwukolorową wielkanocną babkę piaskową
Mango: Jak obrać, kroić i jeść mango?
Prosty przepis na prażoną cebulę do wykorzystania od zaraz!
Woda z cytryną na czczo
Babka piaskowa
Mango: Jak obrać, kroić i jeść mango?
Prażona cebula – jak zrobić?
Woda z cytryną na czczo
Gazetka NETTO