Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz

Jak ubić śmietanę - 18%, 30% i 36%

Bita śmietana jest wspaniałym dodatkiem do niejednego deseru. Często też występuje jako osobny przysmak, którym chętnie delektują się zarówno dzieci, jak i dorośli. Zdarza się jednak, że niemały problem sprawia jej przygotowanie. Dlatego w tym artykule zostanie przestawione, jak ubić śmietanę, a także jak poradzić sobie, gdy nie wszystko pójdzie przy tym tak, jak powinno.

Jaką śmietanę wybrać?

Przede wszystkim trzeba mieć świadomość tego, że nie każda śmietana nadaje się do ubijania. Musi być ona odpowiednia słodka i tłusta, a tego warunku nie spełnia śmietana 18%. Jest zbyt chuda i kwaśna, dlatego o wiele lepiej nadaje się do zup, sosów czy sałatek. Za to do stworzenia bitej śmietany o wiele lepiej wykorzystać śmietanę 30% oraz 36%.

Jak zrobić bitą śmietanę z kremówki?

Wystarczy, że zawartość tłuszczu wynosi już 30%, by mieć pewność, że uda się ubić śmietanę. Trzeba jednak trzymać się kilku dosyć ważnych zasad:

  • śmietana musi być dobrze schłodzona - najlepiej trzymać ją przynajmniej przez godzinę w lodówce przed ubijaniem;
  • dobrą praktyką jest także schłodzenie miski oraz końcówek do miksera - to sprawi, że bita śmietana nie opadnie;
  • warto dobrać wysokie naczynie - dzięki temu uniknie się chlapania;
  • ubijanie zaczyna się od najmniejszych obrotów, a potem stopniowo się je zwiększa, aż do maksymalnych;

ubijanie powinno trwać 3-5 minut, a gotowa śmietana jest sztywna i nie wypływa z naczynia, gdy obróci się je do góry dnem.

DODATKOWE RADY DOTYCZĄCE BITEJ ŚMIETANY

Jeśli chodzi o osłodzenie śmietany, to można wykorzystać do tego zwykły cukier lub cukier puder, który jest dodawany stopniowo na etapie ubijania. Zwykły cukier najlepiej dodać jeszcze na samym początku, a cukier puder można dorzucić w dowolnym momencie.

Jeśli do śmietanki mają zostać dodane owoce, które puszczają sok, lub przecież owocowy, to warto utrwalić bitą śmietanę z pomocą żelatyny. Wystarczy na 250 ml śmietanki przygotować łyżeczkę żelatyny rozpuszczoną w 3 łyżkach gorącej wody. Żelatynę warto przestudzić i wlać podczas ubijania pod łopatki miksera, by ten jak najszybciej wymieszał ją ze śmietanką.

CO zrobić, gdy śmietanka się zważy?

Efekt zważenia jest widoczny, gdy śmietana jest zbyt długo ubijana. Wtedy jej powierzchnia przestaje być gładka, a do tego wygląda, jakby została posypana solą. Jest to pierwsze stadium zważenia, które łatwo naprawić. Wystarczy dodać 2-3 łyżki zimnej, kwaśnej śmietany np. 18%, i chwilę ubijać, a bita śmietana powinna wrócić do właściwego stanu. Warto jednak do niej żelatynę, która doda jej trwałości.

Jeśli śmietanka została mocniej zważona, to przyda się kilka łyżek twarogu sernikowego. Na pół litra śmietanki przypada wtedy 500 g twarogu. Składniki miesza się tylko do momentu, aż się połączą. Może się okazać, że konsystencja będzie dosyć lejąca się. Dlatego warto dodać do niej przestudzoną żelatynę (3 łyżki rozpuszczone w 1/3 szklanki wody) lub galaretkę (2 opakowania rozpuszczone w 250 ml wody). Masę można włożyć na kilka minut do lodówki, dzięki czemu nieco stężeje.

A gdy śmietanka została mocno zważona, to warto zmniejszyć obroty miksera i ubijać przez kilka minut, aż będą widoczne drobinki masła i maślanki. Masło przelewa się przez gęste sito wyłożone gazą, odciska, a następnie wkłada do miski z czystą, zimną wodą i płucze. Wodę należy wymienić pięć razy, by pozbyć się całej maślanki. Gotowe masło przekłada się do pojemnika, a potem wstawia do lodówki. Można je wykorzystać w różnym celu, np. do stworzenia kremu budyniowego do wybranego tortu.

CZYTAJ TEŻ Jak zrobić kawę mrożoną w domu?

Wróć

Czym czyścić zamsz?
Jak usunąć farbę z ubrania?
Domowe sposoby na czyszczenie chromu
Jak usunąć plamy z czekolady?
Czym czyścić zamsz?
Jak usunąć farbę z ubrania?
Domowe sposoby na czyszczenie chromu
Jak usunąć plamy z czekolady?
Gazetka NETTO