W świadomości wielu osób sztućce kuchenne to łyżka, łyżeczka, widelec i nóż. W praktyce jednak istnieje kilka- kilkanaście rodzajów każdego z nich, różniących się wyglądem, rozmiarem i zastosowaniem. Skupmy się dzisiaj na tym, jakie są rodzaje widelców. Który jest do deserów, a który do ślimaków?
O tym, że widelec trzymamy w lewej dłoni, a nóż w prawej wie chyba każdy. Jednak nie każdy zdaje sobie sprawę, że jedząc dania niewymagające użycia noża, jak np. rybę, śmiało możemy przełożyć widelec do prawej ręki, bez obaw o wizerunkową wpadkę. Podobnie można postąpić, jedząc ziemniaki czy warzywa - najpierw je pokroić przy użyciu noża i widelca, a następnie po odłożeniu noża, posługiwać się jedynie widelcem, trzymanym w prawej dłoni. Korzystając z noża, warto zwrócić uwagę na ułożenie widelca - podczas krojenia wypukła część widelca powinna być skierowana ku górze, zupełnie odwrotnie, niż przy wkładaniu kęsa do ust.
Ułożenie noża i widelca ma również swoiste znaczenie w kuchennej symbolice - np. położenie na talerzu skrzyżowanych sztućców, z ząbkami widelca opartymi o talerz oznacza, że przerywamy jedzenie tylko na chwilę i kelner nie powinien nam "sprzątnąć" talerza. Jednak ich ułożenie równolegle na talerzu oznacza, że zakończyliśmy już jedzenie.
Najczęściej różne rodzaje widelców są przeznaczone do konkretnych dań bądź rodzajów posiłków. Najczęściej spotykane widelce to:
Omówiliśmy tylko niektóre rodzaje widelców, jednak ich różnorodność przyprawia o zawrót głowy - występują także do szparagów, oliwek, pikli, do ziemniaków (pieczonych), czy do owoców. Jednak znając już te podstawowe rodzaje widelców, będziesz w stanie uniknąć kompromitacji - zarówno jako gość na wystawnym przyjęciu, jak i jako gospodarz. A przecież niewiele rzeczy robi tak złe wrażenie, jak nieznajomość savoir-vivre. Dlatego warto rozważyć jeszcze poznanie rodzajów noży, łyżeczek i łyżek, ale o tym przy innej okazji.