Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz

Jak zagęścić zupę?

Jak zagęścić zupę i czym to zrobić? Te pytania często zadajemy sobie podczas przyrządzania obiadu, czy kolacji. Odpowiedź na nie nie jest prosta i jednoznaczna. Wszystko zależy od rodzaju zupy i naszych osobistych preferencji. Każdy dodatek wpłynie bowiem nie tylko na konsystencję, ale i na finalny smak naszej potrawy. Poniżej znaleźć można kilka propozycji, dzięki którym zaprawianie i zagęszczanie zup przestanie być tajemnicą nawet dla początkujących kucharzy. Podpowiemy również jak zagęścić sos pomidorowy lub domowy przecier.

Czym zagęścić zupę wszelkiej maści?

Najpopularniejszym sposobem na zmianę konsystencji pierwszego dania jest zagęszczanie zupy mąką lub zasmażką. To metoda, którą z powodzeniem stosowały już nasze mamy i babcie. Mąkę mieszamy z odrobiną zimnej wody tak, aby nie pozostały w niej żadne grudki, a następnie wlewamy do gotującej się zupy i dokładnie mieszamy, czekając oczywiście, aż całość się zagęści. To uniwersalny sposób pasujący do niemal każdego rodzaju zupy. Jednak w wypadku fasolowej, flaczków, czy kapuśniaku lepiej sprawdzi się zasmażka. Doda ona gotowym potrawom głębi i charakterystycznego posmaku. Aby ją przygotować, w pierwszej kolejności na patelni rozgrzewamy tłuszcz (olej lub masło), dodajemy mąkę i podsmażamy przez chwilę, cały czas mieszając do uzyskania złocistego koloru. Gotową zasmażkę łączymy z zupą.

Ciekawym sposobem może być również zagęszczanie zupy żółtkiem, a nawet całym jajkiem. Wystarczy rozmącić je w kubku lub małej miseczce, wymieszać z odrobiną wywaru i tak powstałą mieszankę wlać do zupy. To świetna metoda nie tylko na zagęszczenie i nadanie smaku, ale też sposób na neutralizację szczawianów w zupie szczawiowej lub botwince. Dodatek zawartego w jajku wapnia sprawi, że potrawy te będą nie tylko smaczniejsze, ale i zdrowsze.

Czym i jak zagęścić zupę krem?

Niektóre zupy krem są gęste same w sobie. Przygotowane z dużej ilości świeżych pomidorów, brokułów lub pieczarek i grzybów są nie tylko doskonałym pierwszym daniem. Po dodaniu do nich świeżo przyrządzonych, chrupiących grzanek, stają się potrawą, która z powodzeniem wystarczy jako podstawowe danie obiadowe lub podawane na kolację. Szczególnie w miesiącach jesiennych i zimowych lubimy sięgać po takie treściwe, rozgrzewające zupy. Jednak czasem zdarza się, że po dodaniu wywaru nasz krem okazuje się być zbyt rzadki. Więc jak zagęścić zupę krem? Proponujemy kilka ciekawych sposobów.

  1. Zagęszczanie zupy śmietaną lub gęstym jogurtem. Proces najlepiej rozpocząć od zahartowania śmietany, czyli wymieszania jej w miseczce z kilkoma łyżkami gorącej zupy. Dzięki temu nie zetnie się ona w garnku, a nasz krem będzie miał aksamitną konsystencję. Użyć można również gęstego mleczka kokosowego. To świetne rozwiązanie dla osób na diecie wegańskiej oraz do zup w stylu orientalnym np. do gęstej zupy z soczewicy.
  2. Zagęszczanie zupy serkiem topionym. To dobry pomysł dla osób, które pragną treściwej zupy z lekkim posmakiem sera i nie martwią się liczeniem kalorii. Serek w ulubionym smaku wystarczy rozpuścić na patelni z powłoką nieprzywierającą, a następnie wlać do zupy. Ten sposób świetnie sprawdza się w połączeniu z kremem z porów, zielonego groszku i brokułów, a także z kremami grzybowymi, czy pieczarkowymi. Serek topiony można również zastąpić serem mascarpone i tym sposobem stworzyć prawdziwie włoski krem z pomidorów.
  3. Zagęszczenie zupy ziemniakami. Jak wiadomo, mają one dość neutralny smak. Dzięki temu dodatek ziemniaków nie przyćmi głównego smaku naszego dania. Pod warunkiem oczywiście, że dodamy ich z umiarem. Świetnie sprawdzą się jako zagęstnik do kremu z groszku zielonego, brokułów, a nawet do zup z cukinii i marchwi. Wystarczy ugotować je do miękkości wraz z pozostałymi składnikami, a następnie całość zblendować na gładki krem.

Zagęszczanie zupy kaszą jaglaną. Podobnie jak ziemniaki, kasza jaglana jest dość neutralna w smaku. Można ją ugotować wraz z pozostałymi składnikami zupy lub dodać już ugotowaną, a na koniec wszystko razem zmiksować.

Sosy, przeciery, ketchupy - jak je zagęścić?

Przyrządzanie ketchupu lub sosu pomidorowego bywa zadaniem czasochłonnym. A to dlatego, że odparowanie wody ze świeżych pomidorów zajmuje naprawdę dużo czasu. A także energii elektrycznej lub gazu. Na szczęście istnieją sposoby, aby ten proces nieco przyspieszyć. Od lat rekordy popularności wśród wielbicieli domowych przetworów bije ketchup z cukinii. Jest bardzo prosty do przygotowania właśnie z uwagi na mięsistą i niezawierającą w sobie wiele wody konsystencję tego warzywa. Kiedy więc chcemy zagęścić nasz domowy przecier, dobrym sposobem okazuje się właśnie dodanie do niego startej na tarce cukinii. Całość należy poddusić, a następnie zblendować.

A jak zagęścić sos pomidorowy do gołąbków, czy pulpecików i inne sosy powstałe przy duszeniu mięs? Tutaj najlepiej sprawdzi się zasmażka. Można ją przygotować tradycyjnie i dodać do sosu pod koniec gotowania lub pójść nieco na skróty. Przyrządzając pulpety albo wątróbkę warto przed podsmażeniem obtoczyć mięso w mące. Połączy się ona później z sosem i samoistnie go zagęści. Jeśli natomiast przyrządzamy danie kuchni azjatyckiej, zamiast mąki pszennej, możemy użyć ziemniaczanej. Ważne jednak, żeby nie przesadzić z jej ilością. Nadmiar mąki sprawi, że gotowe danie będzie miało konsystencję kisielu.

Jak widać, sposobów na to, jak zagęścić zupę bądź sos jest naprawdę wiele. Wśród nich swój ulubiony znajdą wszyscy. Ci, którzy akurat są na diecie, wielbiciele kuchni wegańskiej i wegetariańskiej oraz miłośnicy klasycznych flaczków na zasmażce.

Wróć

Jak usunąć kamień z czajnika?
Jak wyczyścić mikrofalówkę?
Jak wyczyścić srebro?
Jak układać naczynia w zmywarce?
Jak usunąć kamień z czajnika?
Jak wyczyścić mikrofalówkę?
Jak wyczyścić srebro?
Jak układać naczynia w zmywarce?
Gazetka NETTO