Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz

Jak zagęścić sos?

Zbyt rzadki sos to problem, który może przytrafić się nawet najlepszemu kucharzowi. Poniżej zestawiliśmy kilka prostych i bardzo skutecznych sposobów na zagęszczenie sosu. Sprawdź, który z nich najlepiej będzie pasował do przygotowywanej przez Ciebie potrawy. Większość zaprezentowanych sposobów nie zmienia smaku samego sosu, tylko jeszcze bardziej go podkreśla.

Redukcja - najprostszy sposób na zagęszczenie sosu

Prezentowana metoda jest zdecydowanie najczęściej wybierana przez polskie kucharki i kucharzy. Polega ona po prostu na odparowaniu nadmiaru wody z sosu. Nie trzeba dodawać żadnych składników typu mąka czy śmietana, które dodatkowo mogłyby zwiększyć kaloryczność naszego sosu. Redukcję określa się zamiennie odparowywaniem. Jest to związane z tym, że za sprawą tej metody sos traci istotnie na objętości.

Jak przeprowadzić redukcję? To naprawdę banalnie proste. Wystarczy gotować sos na większym ogniu pamiętając o jego regularnym mieszaniu. Czynność należy wykonywać do momentu, gdy uda nam się uzyskać preferowaną konsystencję. W zależności od tego, jak wyglądał nasz sos na początku, może nam się udać zredukować go o 1/3 lub nawet o połowę. Redukcja spowoduje, że smak sosu będzie bardziej wyczuwalny, dlatego z dodawaniem ostrych przypraw należy uważać.

Zagęszczenie sosu mąką

Jak zagęścić sos mąką? To kolejny banalny sposób na to, aby zwiększyć gęstość sosu. Zamiennie używa się określeń zaklepywanie, zatrzepywanie bądź zaprawianie sosu. Mąkę możemy użyć do zagęszczania wszelkiego rodzaju sosów. Nie ma znaczenia, czy będzie to pieczeń, sos do ziemniaków czy sos do spaghetti. Jak zagęścić sos mąką? Istnieją dwa podstawowe sposoby.

Pierwszy z nich polega na odlaniu do kubka niewielkiej ilości sosu. Następnie dokładamy do niego łyżkę mąki i mieszamy całość. Nakładamy na sitku przygotowaną zawiesinę i przelewamy do garnka mieszając łyżeczką. Po wlaniu sosu do garnka mieszamy i gotujemy do uzyskania pożądanej gęstości. Która mąka jest najlepsza do zagęszczenia sosu? Zdecydowanie mąka pszenna, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać inną mąkę, np. razową, ziemniaczaną czy orkiszową.

Drugi ze sposobów na zagęszczenie sosu mąką to przygotowanie tzw. zasmażki. Na czym to polega? Jest to sposób stosowany przez nasze mamy i babcie. Korzystając z tej metody przypomnimy sobie jeden ze smaków własnego dzieciństwa. Jak przygotować zasmażkę? Na patelni umieszczamy masło wraz z mąką w proporcji 50/50 i smażymy. Przygotowaną zasmażkę dodajemy do sosu i mieszamy. Gdy mamy jasny sos mąkę podsmażamy krócej, zaś gdy przygotowujemy ciemny sos, wówczas lepiej zasmażkę trochę przyrumienić. Wtedy zyska więcej aromatu i smaku.

Zagęszczenie sosu serkiem topionym lub mascarpone

Wydawać by się mogło, że to absurd, jednak to naprawdę działa. Dodanie serka topionego lub mascarpone nie tylko spowoduje, że sos stanie się znacznie gęstszy, ale również spowoduje, że jego smak znacznie się poprawi. Aby skorzystać z tego sposobu, należy pokroić ser topiony na mniejsze kawałki, rozpuścić w niewielkiej ilości sosu, a następnie wlać całość do naczynia z resztą sosu. Zagotowujemy całość do momentu uzyskania odpowiedniej gęstości cały czas mieszając.

Zagęszczenie sosu śmietaną

Kolejny produkt za pomocą którego można zagęścić sos to śmietana. Którą śmietanę wybrać? Zdecydowanie najlepiej sprawdzi się tłusta śmietana, ponieważ im będzie ona tłustsza, tym szybciej sos się zagęści. Producenci na opakowaniach umieszczają także stosowne informacje o tym, iż dana śmietana jest przeznaczona do zup i sosów, dlatego znalezienie odpowiedniej śmietany nie stanowi problemu.

Jak zagęścić sos śmietaną? Nie możemy po prostu wlać śmietany do sosu, gdyż w ten sposób na pewno zupa by się zwarzyła. Niewielką ilość sosu przelewamy do małej miseczki. Dodajemy śmietanę i mieszamy. Gdy całość zostanie wymieszana, to wlewamy mieszaninę do sosu oraz gotujemy. Po wlaniu trzeba sos mieszać do uzyskania odpowiedniej gęstości. Jeśli zapomnimy o mieszaniu, w sosie mogą pojawić się nieestetyczne grudki.

Zagęszczenie sosu masłem

Zamiast przygotowywać zasmażkę, równie dobrze możemy zagęścić sos samym masłem. Zmniejszamy ogień i dodajemy do sosu kilka kawałków masła cały czas mieszając. Odpowiednia ilość masła to około 1-2 łyżki na garnek. Masło nie spowoduje sporego gęstnienia, jednak jego dodanie sprawi, że sos zyska dodatkowy smak oraz będzie prezentował się jeszcze apetyczniej.

Zagęszczenie sosu zblendowanymi warzywami

Do tego celu możemy użyć warzyw, w których dusiliśmy mięso, np. ziemniaki, dynię, marchew, seler, cebulę, korzeń pietruszki, pomidor itd. Wyciągamy kilka wstępnie ugotowanych warzyw, lekko miękkich z garnka. Umieszczamy je w blenderze i mielimy na gładką masę. Dodajemy ją do sosu i delikatnie mieszamy. Ten sposób sprawi, że sos szybko uzyska pożądaną przez nas gęstość, a dodatkowo zyska dodatkowe, warzywne aromaty.

Zagęszczenie sosu orzechami

Ten sposób najczęściej stosuje się w kuchni indyjskiej. Jakich orzechów można użyć do zagęszczenia sosu? Panuje w tym względzie pełna dowolność. Możemy sięgnąć po orzechy laskowe, ziemne, orzeszki pini lub nerkowce. Wybrane orzechy miksujemy w blenderze, a przygotowaną gładką masę przesypujemy do sosu. Trzeba pamiętać o tym, że po dodaniu orzechów do sosu sos nie będzie już w pełni klarowny.

Zagęszczenie sosu bułką tartą

Mówi się, że zagęszczanie sosów bułką tartą to pomysł Włochów. Gdy wybieramy ten sposób, należy mieć na uwadze, by dodawać bułkę tartą w sposób stopniowy i ostrożny. Może się okazać, że zagęścimy swoje danie zbyt mocno. Dodatkowo, bułka tarta wpływa na zmianę smaku potraw, dlatego poleca się dodawać ją do ciemnych sosów o wyrazistym smaku.

Zagęszczenie sosu płatkami owsianymi

Płatki owsiane możemy dodawać w całości bądź wcześniej zmielone w blenderze. Umieszczamy je w gorącym sosie. Gotujemy do momentu aż płatki się rozkleją i spowodują zagęszczenie sosu. Jeśli zależy nam na tym, by nie widzieć płatków owsianych w spożywanej potrawie, warto przetrzeć sos za pomocą sitka kuchennego.

Wróć

Jak usunąć kamień z czajnika?
Jak wyczyścić mikrofalówkę?
Jak wyczyścić srebro?
Jak układać naczynia w zmywarce?
Jak usunąć kamień z czajnika?
Jak wyczyścić mikrofalówkę?
Jak wyczyścić srebro?
Jak układać naczynia w zmywarce?
Gazetka NETTO