Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz

Ile czasu gotować fasolkę szparagową? [Plus pyszny przepis na fasolkę!]

Fasolka szparagowa jest pysznym warzywem strączkowym, uwielbianym w naszym kraju. Przeważnie warzywo to zjadamy latem, gdyż jest w wówczas stosunkowo tanie, chociaż w postaci mrożonej dostaniemy je przez cały rok. Fasolka jest ważnym elementem kuchni całego świata. Dowiedz się jak ją prawidłowo przygotować, aby była smaczna i chrupiąca!

Właściwości zdrowotne fasolki szparagowej

Fasolka szparagowa należy do rodziny roślin strączkowych i jest jedną z odmian fasoli zwykłej. Warzywo to pochodzi z Ameryki Północnej i Południowe, znane było już ok. 7000 lat temu. Fasolka szparagowa żółta to bogate źródło potasu i fosforu, a zielona kwasu foliowego i prowitaminy A. W tych warzywach znajdziemy również witaminy z grupy B, czyli: B1, B2, B3, B5, B6 i kwas pantotenowy, witaminę C i witaminę K. Oprócz tego zawierają w sobie żelazo, miedź, mangan, fluor, magnez i wapń. Z tego względu, iż fasolka jest nisko kaloryczna, poleca się ją osobom na diecie, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. 100 g fasolki szparagowej zawiera tylko 31 kcal.

Warzywo odznacza się wieloma cennymi dla naszego organizmu właściwościami zdrowotnymi. Przede wszystkim wspomaga pracę układu nerwowego i moczowego, obniża zły cholesterol we krwi, usprawnia pracę serca i pomaga we właściwym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Charakteryzuje się również działaniem detoksykującym organizm.

Jak przygotować fasolkę szparagową?

Przepis na przygotowanie 1 kilograma fasolki:

  1. Na samym początku musimy dokładnie wymyć strączki, bez znaczenia czy gotujemy żółtą czy zieloną fasolkę. Możemy przełożyć warzywo do sporego durszlaka w komorze zlewu, po czym przelać zimną wodą.
  2. Następnie przy użyciu małego nożyka odcinamy oba końce we wszystkich fasolkach. Obcinamy jak najmniej, gdyż w trakcie gotowania do środka strączka nie powinna dostać się woda. Kiedy odetniemy stronę od ogonka, zauważymy, czy z odciętym kawałkiem nie ciągnie się łyko. Kiedy tak jest, wówczas jest to znak, że fasolka nie jest już młoda. Starszą fasolkę gotuje się wówczas trochę dłużej.
  3. Kiedy już strączki będą ugotowane, przekładamy je do dużego garnka i zalewamy 2,5 litrami wody. Wlewamy zimną wodę z kranu, fasolka może trochę wystawać ponad powierzchnię wody.
  4. Garnek zostawiamy pod przykryciem i ustawiamy wysoką moc palnika. Kiedy woda zacznie się już gotować, dodajemy wtedy łyżkę soli, po czym zmniejszamy moc palnika, aby warzywo lekko się gotowało. Gotujemy teraz dalej pod przykryciem.
  5. Do gotującej się fasolki możemy również dodać łyżeczkę cukru, aby jej smak był jeszcze intensywniejszy. Gotową fasolkę przekładamy na talerze i podajemy na przykład z zasmażką i jajkiem.

Ile gotować fasolkę szparagową?

Fasolka szparagowa młoda gotuje się o wiele szybciej niż stara. Fasolka żółta gotuje się także szybciej, aniżeli fasolka zielona.

  • Fasolka żółta gotuje się od 5 do 12 minut od zagotowania wody
  • Fasolka zielona gotuje się od 8 do 18 minut od zagotowania wody

Nie istnieje jeden, ustalony najlepszy czas gotowania fasolki szparagowej. Już po paru minutach gotowania warzywa, najlepiej sprawdzić jeden strączek, w jakim stopniu jest już ugotowany. Jeśli jest taka potrzeba, gotujemy warzywo dalej. Istotne jest przede wszystkim to, aby jej nie przegotować, gdyż będzie się wówczas rozpadała i nie będzie już tak smaczna.

Ile gotować fasolkę szparagową na parze?

Jeśli chcemy, aby fasolka szparagowa zachowała dużą ilość swoich cennych składników odżywczych, minerałów i witamin, najlepiej jest ją gotować na parze. W taki sposób nie tylko będzie smakowała pysznie, ale także zachowa swój piękny kolor, chrupkość i soczystość. Warzywa gotowane na parze mają o wiele bardziej intensywny aromat. Fasolkę przekładamy do parowaru, czy też układamy na durszlaku, po czym ustawiamy na garnku z gotującą się wodą. Fasolkę szparagową należy gotować na parze od 10 do 20 minut, wszystko zależy od tego, czy jest młoda, czy stara.

W jaki sposób podawać fasolkę szparagową?

Najczęściej warzywo to podaje się ze zasmażką z bułki tartej. Smakuje także rewelacyjnie z kurczakiem, ryżem, makaronem czy pomidorami. Możliwości jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji. To świetny i uniwersalny dodatek do obiadu.

Czytaj też: Jak obrać ananasa? Sprawdzone sposoby na egzotyczny owoc

Wróć

Jak usunąć kamień z czajnika?
Jak wyczyścić mikrofalówkę?
Jak wyczyścić srebro?
Jak układać naczynia w zmywarce?
Jak usunąć kamień z czajnika?
Jak wyczyścić mikrofalówkę?
Jak wyczyścić srebro?
Jak układać naczynia w zmywarce?
Gazetka NETTO