Czas przygotowania: 30 min + 90 min oczekiwania
Liczba porcji: 6-8
Krem z białych warzyw
Karmelizowane orzechy
Dodatkowo
Krem z białych warzyw
Warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć je do dużej miski, skrop oliwą i posyp solą (najlepiej gruboziarnistą). Wymieszaj i przełóż do żaroodpornego naczynia lub na blachę. Piecz przez ok. 30-45 minut w 220°C, aż się zarumienią. Następnie przełóż je do garnka i zalej wodą (tylko do przykrycia, ok. 1 l). Wrzuć listki laurowe, ziele angielskie i czarny pieprz. Gotuj pod przykryciem do momentu, gdy warzywa całkiem zmiękną. Płyn przecedź, aby pozbyć się przypraw. Warzywa zmiksuj blenderem na gładko razem z otrzymanym bulionem i kolejno ponownie przecedź przez sito. Do zupy dodaj śmietanę, cynamon oraz gałkę i ponownie zmiksuj. Przypraw solą i pieprzem do smaku. Gotową zupę rozlej na talerze, ułóż chipsy z gruszki i karmelizowane orzechy, a wierzch posyp cynamonem lub gałką.
Zobacz też: KREM Z MARCHWI
Karmelizowane orzechy
Do rondelka wsyp cukier i dodaj 4 łyżki wody. Wymieszaj i wstaw na mały ogień. Cukier po pewnym czasie powinien zacząć wrzeć i nabierać bursztynowego koloru. Pamiętaj, aby w tym czasie ani razu go nie mieszać, tylko przechylać delikatnie rondlem. Do brązowego cukru wsyp orzechy, wymieszaj i rozłóż je równomiernie na papierze do pieczenia. Odstaw do wystudzenia, a następnie pokrusz.
Chips z gruszki
Gruszki pokrój na cienkie plasterki i ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Susz ok. godzinę w temperaturze 100-120°C.
Zobacz też: KREM Z ZIEMNIAKÓW Z CHIPSAMI Z OBIERKÓW