Ilość porcji: ok. 12-15 kotlecików
Czas przygotowania: 40 minut
Kalafiora podziel na kilka mniejszych różyczek. Ugotuj go w osolonej wodzie, odcedź i odstaw do wystudzenia. Cebulkę posiekaj w drobną kostkę, podsmaż na patelni z łyżką masła. Wystudzonego kalafiora rozdrobnij w malakserze lub posiekaj na desce na mniejsze kawałki. Ugotowane jajka zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, dodaj do kalafiora razem z podsmażoną cebulką. Wsyp posiekany szczypiorek, dodaj 2 łyżki bułki tartej oraz surowe jajko. Masę dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj łyżką. Uformuj małe kotleciki, obtocz je w bułce tartej. Rozgrzej na patelni 2 łyżki masła klarowanego i smaż kotleciki na małym ogniu przez ok. 3 minuty z każdej strony. Gotowe kotleciki podawaj z ulubioną sałatką.