Kanapki z szynką parmeńską, pietruszkowym pesto i mozzarellą

Czas: 15 minut
Ilość porcji: 6-8

SKŁADNIKI

Pesto pietruszkowe:

  • 1 doniczka świeżej pietruszki
  • 5-6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 mały ząbek czosnku
  • otarta skórka z cytryny
  • sól
  • pieprz 

Dodatkowo:

  • 150 g mozzarelli
  • 1 duża bagietka
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 5-6 plastrów szynki parmeńskiej

PRZYGOTOWANIE

Zmiksuj blenderem wszystkie składniki pesto: listki natki pietruszki, oliwę z oliwek, czosnek, skórkę z cytryny, sól i pieprz. Bagietkę pokrój na kromki i skrop je oliwą z oliwek, podpiecz na dobrze rozgrzanej patelni kromki po 2 minuty z każdej strony. Na podpieczone kromki nałóż pesto, plastry mozarelli oraz szynkę parmeńską. Na koniec nałóż na każdą kanapkę podsmażone na łyżce oliwy pomidorki koktajlowe. Podawaj od razu.

Gazetka NETTO