Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz

BUŁKI ZIEMNIACZANE

Czas przygotowania: 45 minut
Liczba porcji: 12 bułek

SKŁADNIKI

  • 250 g ziemniaków
  • 250 g mąki pszennej typ 550
  • 75 ml – 100 ml wody*
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 10 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • 1/2 szklanki płatków owsianych

*niektóre ziemniaki mają więcej wody, niektóre mniej, dlatego w razie potrzeby trzeba jej wlać więcej.

PRZYGOTOWANIE

Ziemniaki ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie. Następnie odcedź, odstaw do wystudzenia i obierz. Przeciśnij je przez praskę. Jeśli nie masz praski, wykorzystaj maszynkę do mielenia.

Z drożdży zrób rozczyn. Umieść je w miseczce, dodaj łyżeczkę cukru i rozcieraj do momentu, aż staną się płynne. Wlej trochę wody ok. 80 ml, dodaj kilka łyżeczek mąki (z 500 gramów) i mieszaj do uzyskania konsystencji rzadkiego jogurtu. Odstaw na ok. 15 minut, aż drożdże zaczną pracować.

Pozostałą mąkę przesiej do miski razem z solą. Dodaj ziemniaki, oliwę, rozczyn i odrobinę wody. Zagnieć ciasto używając haka do zagniatania ciasta, w razie potrzeby dolewając więcej wody. Ciasto powinno być elastyczne i nie za rzadkie. Wyrabiaj ok. 10 minut na niskich obrotach miksera. Ciasto przełóż do natłuszczonej olejem miski, wierzch przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na całą noc.

Kolejnego dnia odgazuj ciasto kilka razy zagniatając i podziel ciasto na małe porcje ok. 80 gramowe. Powinno powstać 6 bułeczek. Zwilżonymi dłońmi formuj kuleczki i obtocz bułki w płatkach owsianych. Dzięki temu przykleją się do ciasta. Bułki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykryj ściereczką pozostawiając na ok. 50- 60 minut do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzej do 250°C z funkcją grzania góra-dół. Natnij bułki z wierzchu i wstaw do piekarnika spryskując go obficie wodą. Dzięki temu bułeczki po upieczeniu będą miały chrupiącą skorupkę. Po 10 minutach zmniejsz temperaturę do 190°C i piecz kolejne 10- 12 minut na rumiany kolor. Bułki studź na kratce.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO