Wegańskie curry z pieczonym kalafiorem i kolendrą

Czas przygotowania: 45 minut
Liczba porcji: 3

SKŁADNIKI

Curry:

  • 1 puszka ugotowanej ciecierzycy
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka kolendry
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta ostrej papryki
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól
  • pieprz
  • 1 szklanka passaty pomidorowej
  • świeża kolendra

Pieczony kalafior:

  • ½ kalafiora
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju

Chlebki naan:

  • 4 g suszonych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 60 ml ciepłej wody
  • 175 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 65 ml jogurtu naturalnego o temperaturze pokojowej (¼ szklanki)
  • 1/2 łyżki oleju

PRZYGOTOWANIE

Curry: Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oleju na złoty kolor. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy: kolendrę, imbir, cynamon i papryki. Smaż ok. 1 min. Jeśli przyprawy będą przywierać do dna patelni wlej odrobinę wody z ciecierzycy. Wlej passatę i gotuj ok. 15 min. Dopraw miodem, solą i pieprzem. Jeśli curry jest za gęste wlej więcej wody z ciecierzycy.

Pieczony kalafior: Kalafior podziel na mniejsze różyczki i umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop olejem, oprósz solą i piecz w temperaturze 190 stopni ok. 20 - 25 min. co jakiś czas mieszając.

Chlebki naan: Wszystkie składniki umieść w misie miksera i wyrabiaj elastyczne, gładkie ciasto ok. 5 min. Jeśli zagniatasz ręcznie, to ok. 10 min. Odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia. Po godzinie ciasto ponownie zagnieć. Z ciasta uformuj małe kule i rozwałkuj każdą na cienki placek. Smaż placki pojedynczo na mocno rozgrzanej patelni o nieprzywierającej powłoce. Przewracaj, gdy na cieście zaczną się tworzyć pęcherzyki - tak po około 5 minutach - wtedy placek przewróć na drugą stronę i podsmaż około 3-5 minut. Chlebki po smażeniu umieść na kratce.

Curry podawaj z posiekaną kolendrą, pieczonym kalafiorem, ryżem lub chlebkami naan.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO