Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Wegańskie burgery z buraków

Czas przygotowania: 1 h
Liczba porcji: 6-7 sztuk

SKŁADNIKI

  • 400 g obranych, startych buraków
  • 200 g kaszy jaglanej
  • ok. 600 ml wody do gotowania kaszy
  • 2 czerwone cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 80 g ziaren słonecznika
  • 2-3 łyżki zmielonych płatków owsianych
  • 1/2 szklanki oleju (do masy z buraków)
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • sól
  • pieprz

Do posypania burgerów:

  • 3 łyżki ziaren sezamu

Dip z awokado:

  • 2 dojrzałe awokado
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo:

  • 1 opakowanie roszponki/rukoli
  • kilka listków szczawiu
  • 1 duża czerwona cebula
  • pełnoziarniste bułki

PRZYGOTOWANIE

Buraki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Kaszę jaglaną ugotuj, uprzednio płucząc ją pod bieżącą wodą. Wsyp kaszę do osolonej, wrzącej wody i gotuj na małym ogniu ok. 15 min, do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę. Odstaw do wystudzenia.
Piekarnik nagrzej do temperatury 200 °C. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Podsmaż na oleju na złoty kolor. Pietruszkę opłucz pod bieżącą wodą i posiekaj bardzo drobno. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Na suchej patelni podpraż ziarna słonecznika.
Wszystkie składniki na burgery umieść w misce i wymieszaj. Jeśli masa się nie klei i rozpada, dodaj więcej zmielonych płatków owsianych. Formuj płaskie burgery i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przed wstawieniem do piekarnika posyp sezamem.
Piecz ok. 30 - 40 z funkcją grzania góra-dół, bez termoobiegu. W połowie czasu pieczenia burgery przewróć na drugą stronę.

Dip z awokado:
Obrane awokado umieść w blenderze. Dodaj czosnek, sok z cytryny, sól, pieprz i zmiksuj na gładką masę.

Bułki przekrój na połowę i podpiecz w piekarniku, aby były chrupiące. Na dolnej połówce bułki umieść kolejno: liście roszponki/rukoli, szczawiu, burgera, krążki czerwonej cebuli i dip z awokado. Przykryj górną częścią bułki.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO