Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Smażony camembert z sosem żurawinowym

Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 45 min

SKŁADNIKI

  • 2 serki camembert
  • 1 jajko
  • 5-6 łyżek bułki tartej
  • 2 łyżki masła klarowanego

Sos żurawinowy:

  • 100g świeżej lub mrożonej żurawiny
  • 100 ml soku z pomarańczy
  • 3-4 łyżki cukru

Dodatkowo:

  • 1 czerwona cebula
  • 5-6 pomidorków koktajlowych
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oliwy
  • 3-4 liście kolorowej sałaty

PRZYGOTOWANIE

Sos: Żurawinę opłucz, wsyp do rondelka. Dolej sok pomarańczowy i dodaj cukier. Gotuj na małym ogniu aż żurawina zmięknie i całość zgęstnieje.

Camembert obtocz w jajku i bułce tartej. Obie czynności powtórz ponownie, panierka musi być gruba, dzięki temu ser nie wypłynie w trakcie smażenia. Tak przygotowanie serki smaż na rozgrzanej patelni na maśle klarowanym. Po usmażeniu ułóż serki na ręcznik papierowy i odsącz z nadmiaru tłuszczu.

Na talerzu rozłóż kolorową sałatę, poukładaj pomidorki pokrojone w ćwiartki oraz dodaj cebulę pokrojoną w piórka. Całość skrop oliwą i dopraw solą i pieprzem. Obok wyłóż usmażone camemberty, polej sosem żurawinowym. Podawaj od razu.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO