Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Placki ziemniaczane z pomidorkami i papryką

Ilość porcji: 3

SKŁADNIKI

Placki ziemniaczane:

  • 500 g ziemniaków
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • masło klarowane do smażenia

Pieczone pomidorki:

  • 1 opakowanie pomidorków RedStar
  • 1 czerwona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz

Do podania:

  • ok. 150 g kwaśnej śmietany 18% (opcjonalnie)
  • pietruszka/bazylia

PRZYGOTOWANIE

Placki ziemniaczane:
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach do większej miski. Odstaw na ok. 10 minut nie mieszając ziemniaków. W trakcie odlewaj sok zbierający się z ziemniaków przechylając miskę, ale nadal nie mieszając ziemniaków. Pod koniec odsączania dociśnij dłonią ziemniaki do miski i odlej pozostały sok. Dodaj mąkę, drobno startą cebulę, jajko, sól, pieprz i wymieszaj.
Smaż na rozgrzanym maśle niewielkie, cienkie placuszki (na średniej mocy palnika) ok. 2 - 3 minuty z każdej strony na złoty kolor. Odkładaj na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi. Podawaj z pieczonymi pomidorkami i kwaśną śmietaną.

Pieczone pomidorki:
Pomidorki umyj, przekrój na połowę i przełóż do naczynia żaroodpornego. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne, pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do naczynia z pomidorkami. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i oliwę. Wymieszaj i zapiekaj w temperaturze 180 stopni ok. 35 - 40 minut, aż papryka będzie miękka. W połowie pieczenia wymieszaj.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO