Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Pizza ze szpinakiem, szynką parmeńską i pomidorkami

Czas przygotowania:  1 godzina 30 minut
Liczba porcji: 3

SKŁADNIKI

Ciasto:

  • 250 ml wody
  • szczypta cukru
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 350 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli

Dodatki:

  • 4-5 plastrów szynki parmeńskiej
  • 70 g szpinaku
  • 100 g sera
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 4 pomidory do sosu
  • ½ papryki czerwonej
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE

W misce wymieszaj cukier z wodą, drożdżami i odstaw na 8 minut do spienienia. Po tym czasie wlej oleju, dodaj sól i mąkę. Wyrabiaj aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto odstaw w misce do podwojenia objętości. W czasie gdy rośnie ciasto przygotuj sos z pomidorów. Pomidory razem z posiekaną papryką podsmaż na łyżce oliwy z czosnkiem, następnie zblenduj i przecedź przez drobne sito. Sos dopraw solą i pieprzem. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni C. Jednym uderzeniem pięści wyduś z ciasta nagromadzone powietrze, po czym wyjmij ciasto na blat oprószony mąką. Podziel ciasto na 4 części, z każdej uformuj kulę, a kulę rozwałkuj na placek o średnicy ok. 22 cm. Ułóż placki na blaszkach, wyłożonych papierem do pieczenia. Rozdziel sos pomidorowy na placuszkach, ułóż szynkę parmeńską, dodaj szpinak oraz pomidorki koktajlowe pokrojone na połówki. Wierzch posyp żółtym serem. Każdą blaszkę z pizzami piecz 15 minut lub gdy ciasto z brzegu się zarumieni. Gorące pizze podawaj od razu.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO