Papryka faszerowana ryżem, pieczarkami i pomidorami

Czas przygotowania: 1 godzina
Liczba porcji: 6

SKŁADNIKI

  • 200 g ryżu np. jaśminowego
  • ½ łyżki masła Extra Miletto
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula
  • 300 g pieczarek
  • 1 puszka krojonych pomidorów(400 g)
  • 1 łyżka posiekanej, świeżej bazylii
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • cukier/ksylitol
  • 3 duże, czerwone papryki

Papryka faszerowana ryżem, pieczarkami i pomidorami

PRZYGOTOWANIE

Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Odcedź i odstaw. Pieczarki umyj i pokrój w grubsze plastry. Cebulę obierz, posiekaj w drobną kostkę i smaż na maśle oraz oleju na złoty kolor. Dodaj pieczarki i duś pod przykryciem, co jakiś czas mieszając ok. 5 min. Dodaj pomidory z puszki i gotuj na dużej mocy palnika, aż nadmiar płynu odparuje, ok. 6-7 min. Zdejmij patelnię z palnika i dopraw solą, pieprzem oraz cukrem. Dodaj ryż i posiekaną bazylię i wymieszaj. Papryki umyj, przekrój wzdłuż na połowę i usuń gniazda nasienne. Napełnij je farszem, poukładaj w żaroodpornym naczyniu i piecz ok. 30 min w 180 stopniach. Papryka powinna być miękka. Od razu podawaj dekorując świeżymi listkami bazylii.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO