Makaron farfalle z boczkiem i warzywami

SKŁADNIKI

  • 250 g makaronu kokardki
  • 200 g boczku wędzonego Bergio
  • duża cukinia
  • 2 duże pomidory malinowe
  • duży pęczek świeżej pietruszki (albo 2 małe)
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki prażonego słonecznika (ale tak naprawdę słonecznika nigdy za wiele!)
  • 6 łyżek startego parmezanu

 

PRZYGOTOWANIE

Pokrój boczek w niewielkie paski. Smaż, aż się zarumieni, a następnie przełóż go na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Na tłuszcz, który został na patelni ze smażenia boczku, wrzuć zmiażdżony czosnek i chwilę podsmaż pilnując, żeby go nie przyrumienić, bo będzie gorzki. Następnie wrzuć na to cukinię pokrojoną w grubą kostkę (ze skórką) i pokrojone w kostkę pomidory. Całość duś, aż cukinia będzie lekko miękka. W międzyczasie ugotuj makaron. Gdy warzywa będą już gotowe, a sos z cukinii i pomidorów zredukowany, dodaj do niego boczek i posiekaną natkę pietruszki. Odcedź makaron i wymieszaj go w garnku z warzywami i boczkiem.
Wyłóż na talerze, posyp parmezanem i słonecznikiem.

Netto razem z "Tekstualną" znają udany sposób na randkę - poznaj przepis idealny na romantyczną kolację!

Gazetka NETTO