Czas przygotowania: 45 min
Liczba porcji: 4
Kopytka
Dodatkowo
Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź i odstaw do wystudzenia. Przeciśnij ziemniaki przez praskę lub maszynkę do mielenia. Na stolnicy lub w misce połącz ziemniaki z mąką pszenną, ziemniaczaną, jajkiem oraz szczyptą soli. Powinno powstać gładkie i jednolite ciasto. Z ciasta odrywaj porcje i formuj wałki. Odcinaj kluski o szerokości ok. 3 cm. Jeśli ciasto lepi się do stolnicy podsyp mąką pszenną lub ziemniaczaną. Wodę zagotuj, dodaj sól i wrzucaj kopytka. Gotuj ok. 1 minutę od wypłynięcia. Wyjmij kluski z wody przy pomocy łyżki cedzakowej. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na maśle i oleju na złoty kolor. Dodaj tymianek/rozmaryn, czosnek posiekany na mniejsze kawałki, pokrojoną w paski paprykę i smaż kilka minut. Papryka powinna być nadal chrupiąca. Dodaj kopytka, pomidorki pokrojone w ćwiartki i smaż ok. 2 min. Zdejmij patelnię z palnika. Dopraw solą i pieprzem i od razu podawaj.
*jeśli ciasto jest zbyt klejące dodaj więcej mąki