Kalafiorowe burgery z sosem BBQ

Czas przygotowania: 75 minut
Liczba porcji: 8

SKŁADNIKI

Burgery z kalafiora:

  • kalafior
  • 100 g kaszy jaglanej
  • szklanka bulionu z warzyw
  • ½ szklanki bułki tartej
  • cebula
  • mały pęczek natki pietruszki
  • łyżka słodkiej papryki Bolinero
  • łyżeczka oleju rzepakowego
  • sól, pieprz

Sos BBQ:

  • 500 ml passaty pomidorowej La Campagna
  • 50 ml octu winnego
  • duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 6 śliwek suszonych Sereno
  • łyżka słodkiej papryki Bolinero
  • ½ łyżeczki ostrej papryki Bolinero
  • łyżka cukru
  • łyżeczka oleju rzepakowego
  • szczypta oregano Bolinero
  • sól, pieprz

Dodatki:

  • 8 bułek do burgerów
  • 2 pomidory
  • ogórek
  • czerwona cebula
  • ulubione sałaty

Burgery z kalafiora

Kaszę jaglaną przepłucz i ugotuj w bulionie do miękkości. Cebulę drobno posiekaj i przysmaż na oleju na złoto. Kalafiora zetrzyj na tarce lub podziel na różyczki i zmiksuj za pomocą malaksera. Składniki połącz ze sobą. Dodaj bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki oraz paprykę. Wymieszaj wszystko dokładnie, a następnie rękoma - zwilżonymi olejem - uformuj burgery. Obtaczaj je kolejno w bułce tartej i układaj na blaszce pokrytej papierem do pieczenia.
Burgery piecz przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C, obracając je w połowie czasu na drugą stronę. Podawaj je w grillowanej bułce z sałatą, plasterkami pomidora, ogórka i cebuli oraz sosem BBQ.

Sos BBQ

Na patelni rozgrzej olej i przysmaż posiekaną cebulę oraz czosnek. Wrzuć pokrojone śliwki suszone i wsyp paprykę. Smaż jeszcze krótką chwilę. Kolejno wlej passatę i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Gdy sos zgęstnieje, zmiksuj go za pomocą blendera. Całość przypraw oregano, cukrem, solą oraz pieprzem i odstaw do wystudzenia.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO