Grzanki z pastą z awokado i śledziem

Czas: 15 min
Ilość porcji: 3-4

SKŁADNIKI

  • ½ chleba pełnoziarnistego lub 2 małe bagietki
  • 5 filetów śledziowych z zalewy octowej
  • 1 awokado
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 mała czerwona cebula
  • 4-5 ogórków konserwowych
  • sól
  • pieprz
  • świeży koperek
  • 3 ugotowane jajka
  • kilka kropel oleju lnianego

PRZYGOTOWANIE

Obrane ze skórki i pozbawione pestki awokado umieść w miseczce. Rozgnieć widelcem. Dodaj pokrojone w drobną kostkę czerwoną cebulę i ogórki. Dodaj musztardę, sok z cytryny, posiekany koperek i pokrojone w kostkę śledzie. Pastę dopraw solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj. Chleb/bagietki pokrój na kromki. Umieść w tosterze lub podpiecz na suchej patelni z obu stron. Grzanki posmaruj pastą, na górze połóż ugotowane i pokrojone w plastry jajko. Posyp świeżym koperkiem, skrop odrobiną oleju lnianego i od razu podawaj.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO