Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Burgery z boczkiem i pesto bazyliowym

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 3 h

SKŁADNIKI

  • 4 bułki pełnoziarniste
  • 1 czerwona cebula
  • 1 duży pomidor
  • 400 g boczku w plastrach
  • 1 główka sałaty rzymskiej

Pesto bazyliowe:

  • 2 garści świeżej bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 30 g orzechów laskowych
  • 50 g parmezanu
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE

Pesto: Liście bazylii umyj i osusz. Na tarce zetrzyj parmezan. Do naczynia blendera wrzuć bazylię, orzechy, parmezan i obrany ząbek czosnku. Wlej oliwę. Blenduj aż powstanie gładka pasta. Pesto dopraw solą i pieprzem.

Plastry boczków usmaż na patelni grillowej lub na grillu z dwóch stron. Pomidor oraz cebulę pokrój w cienkie plastry. Bułki przekrój na dwie połówki. Każdą z nich podpiec na grillu 2-3 minuty.
Dolną część bułki przesmaruj pesto, następnie nałóż sałatę, boczek, cebulę i pomidor. Przykryj górną częścią bułki. Podawaj od razu.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO