Szukaj
prosto i wygodnie
Wyślij sms Wyślij e-mailLiczba porcji: 12
Czas przygotowania: 45 min + 1h schłodzenie ciasta
Ciasto kruche:
Nadzienie:
Polewa czekoladowa:
Ciasto kruche:
Formę na tartę o średnicy około 24 cm wysmaruj margaryną. Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem, kakao, i solą. Przesiej składniki do miski i dodaj pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę. Zmiksuj mikserem, aż do uzyskania drobnych okruszków ciasta. Można również rozcierać ciasto palcami, aż powstanie kruszonka.
Dodaj żółtka i miksuj lub zagniataj łącząc składniki w jednolite, gładkie ciasto. Z ciasta uformuj kulę, zawiń folię spożywczą i schłodź 30 minut w lodówce.
Ciasto rozwałkuj podsypując odrobina mąki i wyłóż nim dno oraz boki formy. Włóż formę na 30 minut do zamrażarki.
Spód nakłuj widelcem i połóż na nim papier do pieczenia. Obciąż specjalnymi ciężarkami lub suchym ryżem. Piecz 15 minut w 180 stopniach. Zdejmij papier z obciążeniem i piecz 10 minut. Wysuń formę z ciastem z piekarnika i posmaruj białkiem spód oraz boki ciasta. Wstaw do piekarnika na ok. 1 min., aż białko się zetnie*.
*zabieg ten zapobiega wsiąkaniu nadzienia w ciasto, przez co nie traci swej kruchości
Nadzienie:
Migdały i orzechy wsyp na blaszkę i praż w temperaturze 180 stopni ok. 5-10 minut, aż zaczną pięknie pachnieć. Wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.
Migdały i orzechy umieść w malakserze i zmiel na mąkę. Nie miksuj zbyt długo, aby nie powstało masło. Do bakalii dodaj pozostałe składniki i wymieszaj rózgą kuchenną na gładką masę.
Nadzienie wylej do formy i zapiekaj 20-25 minut (góra – dół bez termoobiegu), aż będzie ścięte. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia. Następnie polej polewą czekoladową.
Polewa czekoladowa:
Wszystkie składniki polewy włóż do rondelka z grubym dnem i mieszaj do zagotowania. Polewę mieszaj rózga kuchnną, aby zapobiec powstawaniu grudek.
Kokosowa panna cotta z kaki i figą
Rogaliki drożdzowe
Oponki z karmelizowanymi bananami
Bułeczki kakaowe z cynamonem
Sernik
Tort z kremem śmietankowym
Wielkanocne cytrynowe ciasteczka
Bananowe blondie
Bananowe placuszki
Wegańskie banoffee
Zuchowe brownie, czyli ciasto czekoladowe z owocami
Zuchowe miseczki czyli tartaletki z warzywami
Jagielnik kakaowy, idealny deser na Dzień Dziecka
Ciasto z borówkami amerykańskimi
Letnia sałatka arbuzowa z serem feta
Brownie z malinami i orzechami
Kruche babeczki z kremem kokosowym i owocami
Koktajl warstwowy
Jogurtowy pudding chia z konfiturą rabarbarowo-truskawkową
Gofry maślane z jogurtem i owocami
Ciasto czekoladowe z kaszy gryczanej
Bezglutenowe brownie z gruszką
Jogurtowe lody z borówkami
Bułeczki odrywane ze śliwkami
Tarta ze śliwkami i bezą włoską
Beza z kremem śmietankowym i brzoskwiniami
Tiramisu śliwkowe
Sernik mandarynkowy z galaretką śliwkową
Babeczki dyniowe z kremem czekoladowym i krokantem
Ciasto czekoladowe z orzechami włoskimi i gruszką
Mini serniczki dyniowe
Lody pomarańczowe serwowane w pomarańczy
Tort ciasteczkowy z kremem czekoladowym
Kruche babeczki z karmelizowanymi orzechami i kremem czekoladowym
Brownie świąteczne
Pierniczki Świąteczne
Potrójnie czekoladowy deser
Sernik z bakaliami
Strucla makowa
Sernik z pierniczkami
Tort czekoladowy z konfiturą żurawinową i kremem pralinowym
Oponki z ciasta parzonego
Oponki z ciasta parzonego
Donaty z lukrem i kolorową posypką
Donaty z lukrem i kolorową posypką
Kruche ciasteczka Walentynkowe
Kruche ciasteczka Walentynkowe
Babeczki Walentynkowe
Babeczki Walentynkowe
Batoniki kokosowe
Batoniki kokosowe
Gofry bezglutenowe z rukolą, wędzonym boczkiem i jajkiem w koszulce
Gofry bezglutenowe z rukolą, wędzonym boczkiem i jajkiem w koszulce
Churros z kremem budyniowym karmelem i orzechami
Churros z kremem budyniowym karmelem i orzechami
Pączki z konfiturą różaną
Pączki z konfiturą różaną
Miseczki czekoladowe z musem miętowym
Marmurkowa babka pistacjowa z białą czekoladą
Babka czekoladowa
Tort czekoladowy z kremem chałwowym
Babeczki do koszyczka
Mazurek kajmakowy z bakaliami
Kruche rogaliki migdałowe
Sernik z brzoskwiniami
Wielkanocne brownie z serem
Pomarańczowy mazurek z bezą
Sernik z musem rabarbarowym
Babeczki na Dzień Dziecka
Buchty z twarogiem
Zapiekana bułka maślana z rabarbarem
Deser lodowy w kilka minut
Ciasteczka na Halloween
Świąteczna tarta z nadzieniem migdałowo - orzechowym i suszoną żurawiną
Mandarynkowa babka
Piernik z powidłami i marcepanem
Kruche ciasteczka korzenne z marmoladą
Czekoladowe babeczki świąteczne z nadzieniem wiśniowym z rumem - choinki
Makowy sernik na kruchym cieście
Kruche ciasteczka z konfiturą
Piernik z kawą i bakaliami
Pierniczki z nadzieniem
Ciasto miodowe
Babeczki z makiem
Pączki z bitą śmietaną
Eklery z bitą śmietaną
Ciasteczka walentynkowe z dżemem
Ekspresowe minipączki
Oponki jogurtowe
Mus z białej czekolady bez jajek
Babka kakaowo - waniliowa
Kruche babeczki wielkanocne z kremem budyniowym
Ciasto pomidorowe
Kruche ciastka na patyku
Truskawkowe tiramisu
Ciasto biszkoptowe z truskawkami
Kruchy tort z owocami
Zabaglione z prosecco i owocami
Pudding chia z morelami i malinami
Ciasto czekoladowo - dyniowe
Ciasto kruche ze śliwkami
Kruche ciasteczka nietoperze
Placuszki dyniowe
Babeczki na Halloween
Jesienne bliny z gruszką i miodem
Churros z kremem daktylowo - czekoladowym
Tartaletki migdałowe z suszonymi figami
Gofry belgijskie
Arancini
Muffinki piernikowe
Mini Pavlova z żurawiną i pomarańczą
Choinki brownie
Deser szampański z żurawiną
Wegańska szarlotka sypana
Ciasteczka z ziarnami