Czas: 2 godziny 30 minut
Ilość porcji: 12
Ciasto szpinakowe:
Masa serowa:
Dodatkowo:
Ciasto szpinakowe: Świeży szpinak umyj i bardzo dobrze osącz, zblenduj w blenderze razem z olejem. Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą. Piekarnik nagrzej do 170 stopni C na funkcji góra-dół. Jajka ubij z cukrem na puszystą pianę, ubijać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 6-7 minut. Następnie, ciągle mieszając łyżką lub szpatułką, wlewaj stopniowo olej wymieszany ze zblendowanym szpinakiem, dodaj skórkę z limonki. Mąkę dodawaj w 3-4 partiach, po każdym dodaniu bardzo krótko wymieszaj delikatnie szpatułką. Ciasto wylej do tortownicy (średnica 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 1h. Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstaw do całkowitego wystygnięcia.
Masa serowa: zmielony twaróg włóż do misy, dodaj mascarpone, cukier i budyń śmietankowy. Zmiksuj na małych obrotach miksera na jednolitą masę, przez około 1 minutę. Dodawaj po jednym jajku, miksując krótko na małych obrotach miksera przez około 15 sekund po każdym jajku. Wlej śmietanę, dodaj skórkę z cytryny i zmiksuj. Masę serową wylej na wypieczony szpinakowy spód. Piecz w 175 °C (grzanie góra i dół bez termoobiegu) przez 15 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 130 °C i piecz kolejne 60 minut. Wypieczony sernik odstaw do wystudzenia. Na wystudzony i schłodzony sernik wyłóż ubitą z cukrem pudrem bitą śmietanę.