Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Choinki brownie

Liczba porcji: 6 sztuk
Czas przygotowania: 
45 min

SKŁADNIKI

  • 275 g masła
  • 3 jajka
  • 275 g gorzkiej czekolady 70%
  • 130 g mąki pszennej
  • 60 g kakao
  • 350 g drobnego cukru trzcinowego

Krem budyniowy:

  • 250 ml mleka
  • 80 g cukru
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 125 g miękkiego masła
  • 3 krople zielonego barwnika w żelu

Dodatkowo:

  • kolorowa posypka
  • 8 lizaków choinkowych

PRZYGOTOWANIE

Formę o wymiarach 20 x 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Czekoladę z masłem rozpuść w kąpieli wodnej lub podgrzej w garnku o grubym dnie. Dobrze wymieszaj do uzyskania jednolitej emulsji i odstaw do lekkiego przestygnięcia. Jajka ubij z cukrem na jasny krem (Nie zmniejszaj ilości cukru w przepisie. Dzięki niemu po wypieczeniu na brownie tworzy się charakterystyczna chrupiąca skórka).
Do ubitych jajek z cukrem stopniowo wlewaj lekko wystudzoną czekoladę z masłem. Wymieszaj aż wszystkie składniki się połączą. Mąkę i kakao przesiej kilkakrotnie. Do masy czekoladowej dodaj suche składniki. Mieszaj delikatnie do jednolitego połączenia się składników. Masę przełóż do foremki i wyrównaj.
Piecz w nagrzanym piekarniku do temperatury 170°C przez około 25-30 minut z funkcją grzania „góra-dół”. Gotowe ciasto jest suche u góry, lecz w dalszym ciągu mokre w środku. Po upieczeniu pozostaw w blaszce do ostygnięcia. Jeśli brownie będzie piekło się za długo, w środku będzie suche. Brownie pokrój na trójkąty dopiero po całkowitym wystudzeniu.

Krem: Zagotuj 1/2 mleka z cukrem. W misce wymieszaj żółtka, pozostałe mleko i mąkę. Płyn wlej do gotującego się mleka. Cały czas mieszaj i gotuj do zgęstnienia, około 2 minuty. Budyń przełóż do miski i przykryj folią spożywczą tak, aby stykała się z powierzchnią budyniu. Dzięki temu nie utworzy się na budyniu „kożuch”. Odstaw do całkowitego wystudzenia w temperaturze pokojowej. Zmiksuj miękkie masło na puch. Stopniowo dodawaj budyń cały czas miksując razem z barwnikiem. Gotowy krem powinien być lekki i aksamitny, a masło niewyczuwalne. Gotowy krem wyszprycuj na kawałki brownie, wierzch posyp kolorową posypką. Lizaki połam na mniejsze kawałki, do każdej choinki wbij lizaka.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO