Zupa krem z soczewicy, batatów i mleka kokosowego

Ilość porcji: 4-5
Czas przygotowania: 40 min
Dodatkowe informacje: bez glutenu, bez nabiału, bez cukru

Składniki

  • 200 soczewicy czerwonej ziarno BioAvena
  • 400 g batatów
  • 1 łyżka oleju kokosowego Virgin BIO
  • 2 małe cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 płaska łyżeczka startego, świeżego imbiru
  • 2,5-3 szklanki bulionu
  • 360 ml mleka kokosowego Bio Rish
  • 1 płaska łyżka ksylitolu Look Food
  • ½ łyżeczki mielonej, słodkiej papryki Bolinero
  • pakistańska sól krystaliczna Premieur
  • pieprz mielony Bolinero

Opcjonalnie

  • ½ papryczki chilli bez pestek

zupa-krem-z-soczewicy-2000x1000px.jpg

PRZYGOTOWANIE

W garnku o nieprzywierającej powłoce rozgrzej olej kokosowy. Cebulę obierz, pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do garnka z olejem. Smaż na złoty kolor. Ziemniaki obierz, pokrój w mniejszą kostkę i dodaj do cebuli. Czosnek obierz, pokrój na kawałki i dodaj do garnka z warzywami. Całość mieszaj co jakiś czas, dusząc pod przykryciem na małym ogniu ok. 4-5 minut. Dodaj imbir, soczewicę, wlej bulion, mleko kokosowe i gotuj do momentu, aż bataty i soczewica będą miękkie. Całość zblenduj do uzyskania gładkiego kremu. Jeśli zupa jest zbyt gęsta dolej więcej bulionu. Dopraw ksylitolem, słodką mieloną papryką, solą oraz pieprzem. Możesz dodać posiekaną w bardzo drobną kosteczkę papryczkę chili.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO