Zupa krem z białej rzodkiewki i kalafiora z prażonymi orzechami włoskimi
Kategoria: obiad

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 40 min

SKŁADNIKI

  • 300 g kalafiora
  • 170 g białej rzodkiewki
  • 100 g ziemniaków
  • 130 cebuli
  • 1,5 łyżki oleju kokosowego
  • 1 opakowanie Kubek Warzyw
  • 60 g śmietany ukwaszonej Miletto 12%
  • 550-600 ml bulionu/wody
  • 1-1,5 łyżeczki ksylitolu
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz Bolinero

Dodatkowo

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego Miletto
  • 3 łyżki orzechów włoskich Sereno

NETTO-baner-zupa-krem-z-bialej-rzodkiewki-i-kalafiora-z-prazonymi-orzechami-wloskimi-2017_11.jpg

PRZYGOTOWANIE

Cebulę obierz i posiekaj w kostkę. Na patelni rozgrzej olej kokosowy, dodaj cebulkę i smaż na złoty kolor co jakiś czas mieszając. Rzodkiew obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj do cebuli i duś pod przykryciem, aż rzodkiewka będzie miękka. Kalafior podziel na mniejsze różyczki i ugotuj na parze. Do rzodkiewki wlej bulion/wodę, dodaj kalafior, kubek warzyw i zmiksuj na gładki krem. Dodaj śmietankę i wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i ksylitolem.
Orzechy posiekaj na mniejsze kawałki i podpraż na suchej patelni, aby były chrupkie.
Gorącą zupę przelej do miseczek. Wierzch udekoruj kleksem z jogurtu naturalnego i chrupiącymi orzechami włoskimi.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

 

Gazetka NETTO