Zapiekanka z młodych ziemniaków
Kategoria: obiad

Ilość porcji: 4-6
Czas: 1 h
Dodatkowe informacje: bez cukru, wegetariańskie, bezglutenowe

SKŁADNIKI

  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczki gałki muszkatołowej Bolinero
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka masła Miletto
  • 200 ml śmietany 18% Miletto
  • 50 ml mleka
  • 100 g parmezanu

Zapiekanka_www_p.jpg

PRZYGOTOWANIE

Ziemniaki umyj pod bieżącą wodą i pokrój na cienkie plastry, najlepiej za pomocą mandoliny. Przełóż je do miski i wymieszaj ze startymi ząbkami czosnku, dodając sól i gałkę muszkatołową. Żaroodporne naczynie posmaruj masłem. Następnie wyłóż plastry ziemniaków. Śmietanę wymieszaj z mlekiem i zalej nią ziemniaki. Wierzch posyp otartym parmezanem. Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 220ºC i piecz przez ok. 45 minut, aż ziemniaki będą miękkie.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO