Wegetariańskie curry z czerwonymi warzywami
Kategoria: śniadanie

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania:
Dodatkowe informacje: bez glutenu, bez nabiału, bez cukru

Składniki

  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju kokosowego Virgin BIO
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 2 duże marchewki
  • 1 duży batat
  • ½-1 małej papryczki chilli
  • 1 łyżeczka startego, świeżego imbiru
  • 1 puszka mleka kokosowego Bio Rish
  • ½ szklanki groszku z puszki
  • ½ szklanki kukurydzy z puszki
  • 1-1,5 łyżeczki przyprawy curry Bolinero
  • pakistańska sól krystaliczna Premieur
  • pieprz mielony Bolinero
  • 1-1,5 łyżeczki ksylitolu
  • świeża natka pietruszki
  • ok. 200 g ryżu długoziarnistego białego BioAvena

curry-zoom.jpg

PRZYGOTOWANIE

Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
Cebulę obierz i pokrój w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzej olej kokosowy, wrzuć cebulę i smaż na złoty kolor. Pod koniec dodaj ząbek czosnku pokrojony na mniejsze kawałeczki, przyprawę curry, wymieszaj i duś ok. 1 minutę pod przykryciem, co jakiś czas mieszając.
Bataty oraz marchewkę obierz. Ziemniaki pokrój w kostkę, a marchewkę w grubsze plastry. Do podsmażonej cebuli i czosnku dodaj ziemniaki i marchewkę, wlej mleko kokosowe, dodaj imbir oraz papryczkę chili drobno posiekaną (bez pestek). Duś pod przykryciem do momentu, aż warzywa będą miękkie.
Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę. 5 minut przed końcem duszenia warzyw dodaj paprykę. Całość dopraw solą, pieprzem oraz ksylitolem. Pietruszkę drobno posiekaj i dodaj do warzywnego curry. Wsyp odcedzony groszek oraz kukurydzę, dokładnie wymieszaj. Podawaj na ciepło z ryżem.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO