Wegańskie babeczki
Kategoria: śniadanie

Ilość porcji: 8
Czas: 45 min
Dodatkowe informacje: bez cukru, wegańskie, bezglutenowe, bez nabiału

SKŁADNIKI

Babeczki:

  • 100 g daktyli
  • 100 g orzechów nerkowca
  • 100 g wiórków kokosowych Sereno
  • 1 łyżka mąki kokosowej
  • 50 ml oleju kokosowego

 Nadzienie:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 1-2 łyżki syropu z agawy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka spiruliny

 Dodatkowo:

świeże owoce

Babeczki_www_p.jpg

PRZYGOTOWANIE

Babeczki

Daktyle namocz we wrzątku przez kwadrans, a następnie odsącz z nadmiaru wody. Wrzuć do kielicha blendera razem z płynnym olejem kokosowym i zmiksuj na gładką masę. Orzechy nerkowca zmiksuj na proszek. Połącz z daktylami i dodaj wiórki koksowe oraz mąkę kokosową. Jeśli masa będzie za rzadka, dosyp więcej wiórków. „Ciasto” przełóż do metalowych foremek na babeczki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Piecz przez kwadrans, a następnie wyjmij i ostudź. Gotowe babeczki wyjmij z foremek i przed samym podaniem przygotuj nadzienie. Upieczone spody możesz również przechowywać w lodówce do czasu użycia.

Nadzienie

Z awokado wydrąż miąższ i za pomocą moździerza lub łyżki rozetrzyj go na pastę. Dodaj sok z cytryny wraz z otartą skórką, syrop z agawy i spirulinę. Dokładnie wymieszaj. Krem przełóż do upieczonych babeczek i podawaj z ulubionymi owocami.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO