Wegański quiche z tofu i pomidorami
Kategoria: śniadanie

Czas: 40 minut
Ilość porcji: 6-8 (forma o średnicy 20 cm)
Dodatkowe informacje: bez cukru, bezglutenowe, bez laktozy, wegańskie

SKŁADNIKI

Spód:

  • 6 czubatych łyżek mąki kokosowej
  • 3 płaskie łyżki mielonego lnu
  • 150 ml wrzątku
  • 50 ml oleju kokosowego
  • ½ łyżeczki soli

Nadzienie:

  • 2 kostki tofu (po 250 g każda)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka bazylii Bolinero
  • 1 łyżeczka oregano Bolinero
  • tuzin pomidorów Red Star Vanity
  • kilka listków bazylii
  • sól, pieprz

NETTO-baner-weganski-quiche-z-tofu-i-pomidorami-2017-(1).jpg

PRZYGOTOWANIE

Spód:

Len zalej wrzątkiem energicznie mieszając, aż otrzymasz gęsty kleik. Następnie dodaj go do mąki kokosowej wymieszanej uprzednio z solą. Dolej uprzednio podgrzany olej kokosowy i wyrób ciasto. Następnie przełóż je do formy na tartę (foremkę możesz uprzednio posmarować olejem), a następnie piecz w 180ºC przez kwadrans. W tym czasie przygotuj nadzienie.

Nadzienie:

Tofu podziel na kawałki i wrzuć do kielicha blendera razem z czosnkiem i ziołami. Zmiksuj blenderem na gładko i dodaj soli oraz pieprzu do smaku. Połącz ponownie, a następnie przełóż na podpieczony spód. Na wierzchu ułóż poprzekrawane na połówki pomidory. Quiche wstaw z powrotem do piekarnika i piecz przez kolejne 15 minut. Gotowy posyp świeżymi listkami bazylii.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO