Sernik waniliowy z borówkami
Kategoria: deser

Ilość porcji: 12
Czas: 2 h

SKŁADNIKI

Spód

  • 150 g herbatników
  • 2 łyżki masła extra Miletto

 Waniliowa masa serowa

  • 500 g twarogu półtłustego Miletto zmielonego dwukrotnie
  • 2 łyżki budyniu waniliowego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 125 g cukru
  • 3 jajka
  • 60 g słodkiej śmietanki 30% Miletto

 Śmietanowa masa kakaowa

  • 170 g śmietany Miletto 18%
  • 80 g twarogu półtłustego Miletto zmielonego dwukrotnie
  • 1 jajko
  • 20 g ciemnego kakao
  • 75 g cukru

 Dodatkowo

  • borówki amerykańskie
  • świeże listki mięty
  • cukier puder/pokruszone bezy

netto-baner-www-przepis-31-2017.jpg

PRZYGOTOWANIE

Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia i zamknij obręcz, wypuszczając resztę papieru na zewnątrz. Ciastka pokrusz, wymieszaj z roztopionym masłem i wyłóż na dno tortownicy i mocno uklep. Wstaw do lodówki.

Na dolną półkę piekarnika wyłóż blachę do pieczenia i napełnij ją do 2/3 gorącą wodą. Metalową kratkę pod sernik ustaw w środku piekarnika. Piekarnik nagrzej do 175 stopni C (góra i dół bez termoobiegu).

W misie miksera umieść twaróg, budyń, cukier, cukier waniliowy i zmiksuj. Dodawaj po jednym jajku, miksując na małych obrotach, na koniec zmiksuj ze śmietaną. Masę wylej na spód z ciasteczek i wstaw sernik na kratkę do środkowej części piekarnika. Piecz 15 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz 45 minut.

Wszystkie składniki na masę kakaową zmiksuj. Wysuń sernik z piekarnika i rozprowadź na jego powierzchni masę. Wstaw z powrotem do piekarnika i piecz przez 15-20 minut. Sernik stopniowo wyjmuj z piekarnika (tzn. najpierw tylko uchylić drzwiczki).

Po całkowitym ostudzeniu zdejmij obręcz tortownicy, przełóż sernik na tacę. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem udekoruj borówkami, listkami mięty i oprósz cukrem pudrem. 

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO