Sernik pomarańczowy
Kategoria: deser

Forma: 24cm

SKŁADNIKI na spód

  • 200 g herbatników bezglutenowych Maria
  • 60 g masła

SKŁADNIKI na masę

  • 750 g twarogu Delfiko
  • 250 g mascarpone
  • 150 g ksylitolu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sok z skórka z 2 pomarańczy
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 4 jajka

SKŁADNIKI na sos pomarańczowy

  • 90 g miękkiego masła
  • 120 g ksylitolu
  • 2 jajka + 2 żółtka
  • sok i skórka z 1 pomarańczy

sernik-pomaranczowy.jpg

PRZYGOTOWANIE

Spód sernika

  • Masło roztapiamy w rondelku i odstawiamy do przestygnięcia.
  • W malakserze miksujemy ciasteczka i dodajemy masło. Wszystko miksujemy do połączenia składników.
  • Ciasteczka z masłem wysypujemy do wcześniej przygotowanej foremki wyłożonej papierem do pieczenia, również boki wykładamy papierem do pieczenia.
  • Tak przygotowany spód wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy.

Masa

  • Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni Celsjusza (thermoobieg)
  • Do naczynia miksującego wkładamy wszystkie składniki i ucieramy na jednolitą masę przez kilka minut. Masa musi być płynna i bez grudek.
  • Masę wylewamy na przygotowany wcześniej spód i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
  • Sernik pieczemy w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy sernik przez 50 minut. Po tym czasie zostawiamy sernik jeszcze w piekarniku przez 10 min. Po tym czasie wyciągamy sernik do przestygnięcia.

Polewa

  • Do miseczki metalowej wbijamy jajka i żółtka i dosypujemy ksylitol i ustawiamy miseczkę na garnek z wodą, czyli przygotowujemy polewą w kąpieli wodnej. Ubijamy składniki to rozpuszczenia składników i dodajemy następnie masło, skórkę i sok z pomarańczy i dalej mieszamy.
  • Gdy masa nad trochę odparuje i zacznie gęstnieć ściągamy z ognia i odstawiamy do całkowitego przestygnięcia. Najlepiej jeszcze wstawić ją do lodówki na całą noc.
  • Na wystudzony sernik wylewamy masę.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO