Ryżowe pierogi ze szpinakiem oraz serem feta
Kategoria: obiad

Liczba porcji: ok. 40 sztuk
Czas przygotowania: 75 minut

Dodatkowe informacje: wegetariańskie, bez cukru, bezglutenowe

SKŁADNIKI

Ciasto na pierogi:

  • 250 g mąki ryżowej + do podsypywania
  • 150 ml wrzątku
  • ½ łyżeczki soli
  • łyżka oleju

Farsz:

  • 500 g liści szpinaku
  • 200 g sera feta
  • łyżka masła extra Miletto
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej Bolinero
  • pieprz

Dodatkowo:

  • natka pietruszki
  • łyżka masła extra Miletto

pierogi-ze-szpinakiem-p.jpg

PRZYGOTOWANIE

Ciasto na pierogi

Mąkę ryżową przesyp do miski, wymieszaj z solą, zalej wrzątkiem i energicznie wymieszaj łyżką, aż cały płyn się wchłonie, a mąka zbije. Następnie przykryj ściereczką i odstaw na kwadrans. W tym czasie przygotuj farsz. Kolejno wyrób ciasto ręcznie, skrapiając je uprzednio oliwą.

Farsz

Na patelni rozgrzej masło i wrzuć drobno posiekany czosnek. Smaż krótką chwilę, a następnie partiami wrzucaj liście szpinaku. Gdy liście się skurczą, a woda odparuje szpinak dopraw gałką muszkatołową oraz pieprzem do smaku. Odstaw do wystudzenia i kolejno dodaj pokruszony ser feta i wymieszaj.

Pierogi

Ciasto na pierogi rozwałkuj cienko na podsypanym mąką blacie. Wytnij okręgi i do każdego nałóż po łyżeczce farszu. Złóż na pół i sklej boki. Pierogi gotuj w lekko osolonym wrzątku przez około 3 minuty od wypłynięcia. Gotowe podawaj z odrobiną masła i posypane posiekaną natką pietruszki.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO