Rogaliki krucho-drożdżowe z jabłkami
Kategoria: deser

Liczba porcji: ok. 20 rogalików
Czas: 2 h

SKŁADNIKI

Ciasto

  • 340 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 165 g zimnego masła extra Miletto
  • 40 g świeżych drożdży
  • łyżka cukru
  • łyżka cukru waniliowego
  • 160 g kwaśnej, gęstej śmietany Miletto (18%)

Nadzienie z jabłek

  • 60 g syropu klonowego Premieur
  • 40 g masła extra Miletto
  • 500 g jabłek
  • płaska łyżeczka cynamonu Bolinero

Dodatkowo

  • jajko
  • łyżka mleka Miletto
  • 2 łyżki cukru trzcinowego

rogaliki-(4).jpg

PRZYGOTOWANIE

Mąkę przesiej do misy, dodaj szczyptę soli oraz pokrojone w kostkę masło. Całość rozcieraj między palcami, aby powstała kruszonka. Możesz wykorzystać do tego mikser. Drożdże rozetrzyj z cukrem, cukrem waniliowym i dodaj delikatnie podgrzaną śmietanę. Dodaj mieszankę do kruszonki i zagnieć ciasto. Przełóż do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.

Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Na patelni umieść syrop klonowy, dodaj masło oraz jabłka. Cały czas mieszając, smaż owoce przez ok. 5-7 minut. Dodaj cynamon, wymieszaj, przełóż do miseczki i odstaw do całkowitego wystudzenia.

Blat podsyp odrobiną mąki, wyłóż ciasto z miski i podziel na połowę. Pierwszą część rozwałkuj, nadając jej kształt koła o grubości ok. 3 mm. Można wyciąć koło przy pomocy dużego talerza. Z ciasta wytnij dziesięć równych trójkątów. Na każdy kawałek nałóż odrobinę jabłek. Zawiń w rulon, rozpoczynając od szerszej strony. Rogi dociśnij, aby farsz nie dostał się na zewnątrz – rogalik powinien mieć kształt półksiężyca. Z pozostałej części ciasta również uformuj rogaliki.

Przełóż rogaliki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, pozostawiając niewielkie odstępy. Rogaliki posmaruj jajkiem wymieszanym z mlekiem, posyp brązowym cukrem. Piecz w temperaturze 180 stopni ok. 20-25 minut do momentu, aż rogaliki będą złociste. Studź na kratce.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO