Pierogi z rabarbarem i truskawkami
Kategoria: obiad

Ilość porcji: 2
Czas: 30 min

SKŁADNIKI

  • 200 g mąki żytniej razowej
  • 100 ml gorącej wody
  • 40 g masła extra osełka Miletto
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 50 g świeżych truskawek
  • 50 g rabarbaru
  • 1 łyżka ksylitolu (opcjonalnie)
  • 2-3 łyżki syropu z agawy

pierogi_p.jpg

PRZYGOTOWANIE

Mąkę przesiej do miski, dodaj sól. Masło rozpuść w gorącej wodzie i wlej do mąki. Pamiętaj o dokładnym wyrobieniu ciasta, następnie przykryj wilgotną ściereczką i odstaw na 10 minut. Truskawki oddziel od szypułek i pokrój na drobną kosteczkę razem z rabarbarem. Owoce przełóż do miski i posyp ksylitolem.

Ciasto na pierogi rozwałkuj cienko, jeśli klei się do blatu - podsyp mąką. Małą szklanką wycinaj kółka, w środku umieść łyżeczkę owoców. Złóż na pół, a brzegi sklej, tworząc ładny rant pieroga.

W dużym garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli. Gdy zacznie się gotować, włóż pierogi. Zmniejsz ogień i gotuj do ok. 3 minut od czasu wypłynięcia. Gotowe wyjmij za pomocą łyżki cedzakowej. Pierogi można podawać polane syropem z agawy.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO