Pierniczki ze skórką z pomarańczy
Kategoria: deser

Czas: 1 h
Liczba porcji: ok. 30 pierniczków

SKŁADNIKI

  • 510 g mąki pszennej
  • 3 duże jajka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1,5 łyżki miodu wielokwiatowego
  • 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
  • 1,5 łyżeczki sody Bolinero
  • 35 g świeżych drożdży
  • 90 g masła extra osełka Miletto
  • skórka otarta z jednej, sparzonej pomarańczy

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka

pierniczki-netto (2).jpg

PRZYGOTOWANIE

Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem, sodą, przyprawą do piernika i przesiej do miski. Miód podgrzej z masłem do rozpuszczenia i zdejmij z palnika. Dodaj pokruszone drożdże, skórkę z pomarańczy i wymieszaj.

Do suchych składników dodaj płynne razem z jajkami. Wyrabiaj na gładkie i elastyczne ciasto. Rozwałkuj na ulubioną grubość - w razie potrzeby podsypując odrobiną mąki. Grubsze pierniczki będą bardziej miękkie.

Wykrawaj foremkami dowolne kształty i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj pierniczki rozmąconym jajkiem z mlekiem – najlepiej pędzelkiem. Piecz około 8-12 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C z funkcją termoobiegu. Po wyjęciu z piekarnika pierniczki powinny być miękkie, nie za twarde. Jeśli są twarde, skróć czas pieczenia.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO