Piadiny z papryką, mozzarellą i szynką szwarcwaldzką
Kategoria: śniadanie

Liczba porcji: 4 (8 placków)
Czas: 1 h

Dodatkowe informacje: bez cukru, bez glutenu

SKŁADNIKI

Piadiny

  • 150 g mąki ryżowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 75 ml wrzątku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju kokosowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

 Dodatkowo

  • 2 kulki mozzarelli
  • 8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 zielonej papryki
  • mieszanka sałat Fit & Easy

Piadina_www_p2.jpg (1)

PRZYGOTOWANIE

Bezglutenowe piadiny

Mąkę ryżową wymieszaj z ziemniaczaną, sodą oraz solą. Następnie wlej bardzo ciepłą, ale jeszcze nie wrzącą wodę i wymieszaj wszystko za pomocą łyżki. Mąka powinna się nieco zbrylić. Przykryj ściereczką i odstaw na kwadrans. Następnie wlej kolejno oliwę z oliwek lub olej kokosowy i zagnieć ciasto. Podziel je na 8 równych porcji i rozwałkuj bardzo cienko na posypanym mąką ryżową blacie, kształtując okrąg. Każdy placek smaż na mocno rozgrzanej patelni po około 1-2 minuty z każdej strony, aż się zarumieni.

 Dodatki

Na blacie ułóż jeden upieczony placek, a na nim plastry mozzarelli, szynki szwarcwaldzkiej, pokrojoną w paski paprykę i sałatkę. Następnie przykryj drugim plackiem i przekrój na pół. Piadiny będą najsmaczniejsze, jeśli podasz je z dodatkami jeszcze ciepłe.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO