Pasztet z soczewicy i warzyw z kiełkami rzodkiewki
Kategoria: śniadanie

Czas: 2 godziny
Ilość porcji: 8
Dodatkowe informacje: bez glutenu, bez cukru, wegańskie, bez nabiału/laktozy

SKŁADNIKI

  • ½ szklanki czerwonej soczewicy
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 seler
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka majeranku Bolinero
  • ½ łyżeczki ostrej papryki Bolinero
  • ½ łyżeczki kolendry Bolinero
  • 3 łyżki mielonego lnu
  • 1 szklanka bulionu z warzyw
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek La Carezza
  • sól do smaku

DODATKOWO

  • opakowanie kiełków rzodkiewki
  • chrzan

NETTO baner pasztet z soczewicy p 2017_09.jpg

PRZYGOTOWANIE

  1. Marchew, seler i pietruszkę obierz i pokrój w mniejsze cząstki. Wymieszaj je z oliwą i wyłóż na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200ºC i piecz do miękkości (około 45 minut), mieszając je od czasu do czasu.
  2. W tym czasie na oleju kokosowym podsmaż drobno posiekaną cebulę. Wsyp soczewicę i wlej część bulionu. Gotuj powoli na małym ogniu, często mieszając i dolewając powoli bulion. Gdy soczewica będzie już miękka i zacznie się rozpadać, odstaw patelnię.
  3. Upieczone warzywa przełóż do miski wraz z gotową soczewicą. Zmiksuj blenderem na pastę.
  4. Len wymieszaj z ½ szklanki wrzątku i odstaw na 5 minut. Następnie dodaj do reszty składników wraz z przyprawami. Dokładnie wymieszaj i posól do smaku.
  5. Małą keksówkę o wymiarach około 10x24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż gotową masę i wstaw do piekarnika. Piecz 45-60 minut w 180ºC do „suchego patyczka”. Następnie wyjmij i odstaw do wystudzenia.
  6. Gotowy pasztet krój na plastry i podawaj z chrzanem oraz kiełkami rzodkiewki.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO