Pasta z czerwoną papryką i soją
Kategoria: śniadanie

Czas: 1h min
Ilość: 4-5 porcji

SKŁADNIKI

  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku Bolinero
  • 1 łyżeczka suszonej pietruszki Bolinero
  • 1 szklanka nasion soi
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki startego korzenia imbiru
  • 4 łyżki oleju Bio lnianego
  • kilka gałązek świeżego tymianku

Dodatkowo

  • chleb wieloziarnisty
  • kiełki brokułu

0717-pasta-z-czerwona-papryka-i-soja.jpg

PRZYGOTOWANIE

Soję wsyp do miseczki, zalej wodą, aby cała była zanurzona. Zostaw na noc. Drugiego dnia rankiem wymień wodę i gotuj soję do miękkości. Paprykę umyj i wysusz. Włóż do żaroodpornego naczynia razem z ząbkami czosnku i świeżymi gałązkami tymianku. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok 35-40 minut, aż papryka miejscami wyraźnie się przypali. Przestygniętą paprykę obierz, odrzuć trzonek i gniazdo nasienne.

Podpieczoną paprykę razem z czosnkiem i soją wrzuć do blendera, dodaj olej lniany i przyprawy. Całość zblenduj na gładką pastę. Jeśli pasta będzie zbyt gęsta, można dodać trochę wody, w której gotowana była soja. Pastę przypraw solą i pieprzem. Podawaj z kiełkami brokułu.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO