Panna cotta na mleku kokosowym z borówkami
Kategoria: deser

Liczba porcji: 4
Czas: 30 minut + czas na stężenie masy 2,5 – 3 h

SKŁADNIKI

Panna cotta

  • puszka mleka kokosowego
  • łyżka żelatyny
  • 1,5 łyżki ksylitolu
  • szczypta soli
  • ziarenka z laski wanilii (opcjonalnie)
  • skórka otarta z ½ pomarańczy

 Pudding chia

  • 200 ml mleka roślinnego
  • łyżka kakao
  • 1,5 łyżki syropu z agawy
  • 3 łyżki nasion chia

 Dodatkowo

  • borówki amerykańskie
  • nektarynki
  • posiekane orzechy włoskie lub migdały Sereno

pannacottap.jpg

PRZYGOTOWANIE

Panna cotta

Żelatynę przesyp do mniejszej miseczki i zalej odrobiną ciepłej wody. Do garnka wlej mleko kokosowe, dodaj ziarenka z laski wanilii, skórkę z połowy pomarańczy, ksylitol oraz szczyptę soli. Całość podgrzewaj na małej mocy palnika. Gdy mleczko się zagotuje, zdejmij z palnika i dodaj napęczniałą żelatynę. Wymieszaj i odstaw na 15 minut.

Mleczko jeszcze raz wymieszaj i przelej do 4 szklanek przez drobne sitko. Odstaw, aby masa ostygła. Następnie wstaw desery do lodówki do całkowitego stężenia.

Pudding chia

Mleko roślinne przelej do garnka. Dodaj kakao, syrop z agawy i doprowadź do wrzenia. Wymieszaj płyn dokładnie, aby nie było grudek z kakao. W miseczce umieść nasiona chia i zalej płynem. Wymieszaj i odstaw do napęcznienia nasionek na ok. 20 min.

Wyjmij desery z lodówki i na wierzchu każdego rozprowadź pudding chia. Udekoruj borówkami amerykańskimi lub nektarynami i posyp posiekanymi orzechami. Dodatkowo możesz polać całość syropem z agawy.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO