Omlet na mące kokosowej z bananem

Ilość porcji: 2

Czas przygotowania: 25 min

SKŁADNIKI

  • 35 g ekologicznej mąki kokosowej Look Food
  • 3 jajka (białko oraz żółtko oddzielnie)
  • 3 łyżki Erytrytolu Vital Food
  • 1/3 łyżeczki sody Bolinero
  • 1-2 łyżeczki nierafinowanego Bio Oleju Kokosowego Virgin 
  • 1 banan 

DODATKOWO

  • masło orzechowe

przepisy-omlet.jpg

przygotowANIE

Białka umieść w misie miksera i ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj stopniowo erytrytol. Zmniejsz obroty miksera i dodawaj po jednym żółtku miksując do połączenia. Do piany przesiej mąkę kokosową wymieszaną z sodą. Bardzo delikatnie wymieszaj szpatułką. 

Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni. Na patelni o średnicy ok. 23 cm  rozgrzej olej kokosowy. Przełóż na nią ciasto i smaż ok. 2-3 min. W międzyczasie pokrój banana na mniejsze kawałki lub plasterki. Na wierzchu omleta poukładaj kawałki banana i wstaw patelnię* do piekarnika. Piecz ok. 8-9 minut do momentu, aż omlet będzie rumiany a patyczek wbity w omleta po wyciągnięciu będzie suchy. 

Gotowy omlet wyjmij z piekarnika, przełóż ostrożnie z patelni na talerz. Podawaj z dodatkiem masła orzechowego. Smacznego!

*patelnia musi być przystosowana do wykorzystania w piekarniku

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO