Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Naleśniki ze szpinakiem

Ilość porcji: 4-5 porcji
Czas przygotowania: 30 min.

SKŁADNIKI

  • 400 ml mleka
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 garści świeżego szpinaku
  • 1 łyżka masła

Frużelina owocowa:

  • 300 świeżych lub mrożonych dowolnych owoców
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • 400 g kremowego serka
  • 2 łyżki cukru pudru


PRZYGOTOWANIE

Naleśniki: Szpinak zblenduj razem z mlekiem (najlepiej sprawdzi się blender kielichowy). Dodaj jajka oraz roztopione masło, wymieszaj rózgą kuchenną. Na koniec wsyp przesianą mąkę oraz dodaj sól. Wymieszaj. Na rozgrzanej patelni smaż naleśniki po ok. 2 min z każdej strony. Na wypieczone naleśniki nałóż 1-2 łyżki kremowego serka wymieszanego z cukrem pudrem oraz łyżkę frużeliny. Złóż naleśniki w trójkąty, posyp cukrem pudrem i podawaj od razu.

Frużelina: W małym garnku wymieszaj owoce razem z cukrem. Gotuj pod przykryciem, aż owoce puszczą sok. Dodaj sok z cytryny. Mąkę wymieszaj z 3 łyżkami wody. Dodaj do gotujących się owoców, mieszaj do zgęstnienia. Frużelinę przełóż do miski i odstaw do wystudzenia. Jeśli będzie za gęsta dodaj odrobinę wody. Frużelina powinna mieć konsystencję żelu.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO